latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:03 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Како отклонити отпад на брани ХЕ Бочац? (ФОТО)

Локалне заједнице горњег тока слива ријеке Врбас, надлежна министарства и фондови Републике Српске и Федерације БиХ, треба да помогну Хидроелектрани Бочац да уклони отпад који је Врбасом доспио до бране, закључак је састанка одржаног у просторијама електране.

Рјешавање проблема отежава чињеница да се већина позваних из Федерације, није ни одазвала на састанак.

Хидоелектрана Бочац гоодинама сама укалања велики отпад који доспије до бране. У овом предузећу кажу да имају новац за редовно укалањање отпада, али да им је потребна помоћ у ванредним ситуацијама каква се десила недавно кад је пукла мрежа Еко-центра Бочац.

- Ми смо покренули процедуру јавне набавке извођача радаова да очисти овај отпад, алчи шта вриједи што ћемо чистити кад вам отпад неспрестано стиже? Прво морамо ријешити ту мрежу која прикупља отпад, па тек онда радити ово - рекао је Горан Милановић в.д. директора "ХЕ Бочац".

Учесници састанка из Републике Српске инсистирају да им колеге из Федерцаије помогну у санацији постојеће мреже и куповини најмање још једне.

Цијена једне мреже је 80.000 марака, а томе треба додати трошкове одржавања, механизације и безбједног депоновања.

ХЕ Бочац (Фото: РТРС)

- Да се у уклањање отпада који је сад код ХЕ Бочац укључе федералне општине, Град Бањалука, Водовод, федерално министарство и федерални фон, наши фондови Републике Српске и да помогнемо ХЕ Бочац - истакла је Свјетлана Радусин помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Представници Републике Српске разочарани су што се већина позваних из Федерације није ни појавила на састанку. Позитиван примјер су представник општине Јајце и главни федерални водни инспектор. Инспектор каже да, ни поред бројних пријава, не успијевају значајније да смање обим загађења.

- Пишемо кога ухватимо. Али, како да радимио кад је пуно и ових поточића поред којих је отпад. Вјерујте, да стално трчимо, не бисмо могли похватати све који загађују - навео је Мирсад Смаилагић главни федерални водни инспектор.

Овај састанак организовали су Хидроелектрана Бочац и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.