latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:15 | Аутор: РТС

Српски ракеташи се у Бугарској спремају за гађање (ФОТО)

Припреме ракетних јединица Војске Србије на полигону "Шабла" у Бугарској све су интензивније како се дан гађања приближава.
Ракеташи се припремају (Фото:министарство одбране) -
Ракеташи се припремају (Фото:министарство одбране)

Посаде су у средствима, испитују се ракете, проверава техника и усаглашавају сви елементи неопходни да тако сложено гађање буде успјешно.

Министарство одбране Србије наводи у саопштењу да је гађање на "Шабли" посебно значајно јер у Србији не постоји полигон на коме би се могло извести, па је заједничко гађање са бугарским колегама, које се изводи пети пут од 2010. године, прилика да се теорија примјени у пракси.

Командант другог ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства наоружаног ракетним системом "нева" потпуковник Горан Лекић каже да је то прилика да се размјени знање и искуство са бугарским колегама и да заједнички дођу до нових сазнања.

Војска Србије на вјежби у Бугарској (Фото: Министарство одбране Србије)

У "невској" посади је и старији водник Свјетлана Матијевић, на дужности оператора ручног праћења, која истиче да је на путу од професионалног војника до првих подофицирских чинова била у прилици да ради са реалним циљевима и тренажној апаратури. Гађање на "Шабли", како наглашава, биће први пут да искуси лансирање у реалним околностима, јер је до сада била реч само о симулацијама.

На положају ракетног система "куб" са бугарским колегама за гађање припремају се и припадници 310. самоходног ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства. Говорећи о предстојећим задацима, командант дивизиона потпуковник Борис Штрк истиче да их очекује гађање падобранске мете са две самоходне ракетне батерије, експериментална гађања за потребе Техничког опитног центра, гађање двије падобранске мете и радио-управљиве мете.

Војска Србије на вјежби у Бугарској (Фото: Министарство одбране Србије)

- За припаднике јединице гађање је врхунац обуке. Већина оних који ове године учествују на гађању нема искуство лансирања ракете. Лансирање ракете посебан је доживљај и први пут ће имати прилику да се сусретну са стварним околностима, једнаким борбеним условима - наглашава потпуковник Штрк.

Први пут на заједничком гађању на "Шабли" учествују и припадници артиљеријско-ракетних јединица за ПВД који ће извршити гађање лаким преносним ракетним системом "Стрела-2М".

Руководилац гађања наведеним системом мајор Драган Богосављевић подсјетио је да је посљедњи пут овим системом гађање изведено 2004. године.

- Овим системом није гађано дуго, јер у Србији нема адекватних услова за то и велико нам је задовољство што смо добили прилику да гађамо. Овде ће гађање извршити углавном младе старјешине, међу којима је и пет потпоручника и очекујемо да они савладају не само гађање, већ и друге улоге органа на стрелишту - истакао је мајор Богосављевић.

Истакао је да у извршењу гађања на полигону бугарске армије учествују припадници сва три оперативна састава Војске Србије.

У оквиру заједничког гађања "Шабла 2019" врши се и верификационо испитивање ракета система "куб" и "нева", а за потребе испитивања балистичких параметара лета ракета на посебно одабраним узорцима ангажован је и 3Д радар Техничког оперативног центра.

Командир посаде 3Д радара потпоручник Милица Стојковић истиче да је задатак тима који предводи мерење балистичких карактеристика пројектила, као и контрола рада система и посаде на системима.

- То је битно да бисмо увидјели колика је успјешност извршења гађања, али и да бисмо у будућности унаприједили наше системе, пројектиле и рад посада - наглашава потпоручник Милица Стојковић.