latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Отворене адаптиране студијске читаонице у НУБРС; признање најбољем студенту медицине (ФОТО)

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, отворене су адаптиране студијске учионице.

Влада је уложила 100.000 марака. Улагање у читаонице један је од четири пројекта, за које је Влада прошле године издвојила 280.000а марака.

Читаонице је отворила предсједница Српске Жељка Цвијановић за вријеме чијег су премијерског мандата обезбијеђена средства за пројекте. Овим поводом уручила је признање најбољем студенту Медицинског факултета Игору Лепиру, чији просјек оцјена је 9,97, и који је редован корисник читаонице НУБ-а. Лепир каже да планира остати у Српској и ту пренијети своје знање колегама. Уз финансијску подршку предсједнице и Медицинског факултета у Бањалуци, ове године учествовао је на научној конференцији у Москви.

- Наш рад је освојио друго мјесто, а остварили смо и бројне контакте са колегама из цијелог свијета. Универзитет у Москви је показао интересовање да сарађује са нашим универзитетом, и то је права вриједност ових активности - истакао је Лепир.

Игор Лепир (Фото: РТРС)

Цвијановићева је рекла да је неопходно константно улагати у различите пројекте који ће младима омогућити мјеста за усавршавање, да би могли у свијету представљати Српску на најбољи начин.

- Задовољство ми је што смо, након свјетске економске кризе, у претходних годину дана пласирали и до пет милиона КМ за различите пројекте, како су наше институције културе кандидовале - додала је предсједница Српске.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић каже да је ово један од четири пројекта који се реализују у сарадњи са Владом. План је да сви пројекти буду завршени до краја августа

- Први пројекат који смо реализовали и данас свечано отворили јесу ове модерно уређене студијске читаонице. Други је спомен-соба писцу Петру Кочићу у којој ће бити представљена и два холограма Петар Кочић и Давид Штрбац - додала је Петровић Зечић.

Цвијановић у посјети НУБРС (Фото: РТРС)

Трећи пројекат је центар за конзервацију папира, који ће омогућити заштиту књишког фонда, а четврти је примјена библиотечко- информационог система у Српској, у којем је тренутно 35 библиотека.