latinica  ћирилица
11/06/2019 |  20:01 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Иванцов: Русија не прихвата уплитање у унутрашње послове других

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је вечерас у Сарајеву да Русија категорично не прихвата уплитање у унутрашње послове других држава, те да је заинтересована за стабилну, просперитетну и независну БиХ.
Додик и Иванцов - Фото: СРНА
Додик и ИванцовФото: СРНА

- Русија као један од гараната Дејтонског мировног споразума види свој задатак у промовисању строгог придржавања норми и принципа Дејтона у складу са гарантованом равноправношћу два ентитета и три конститутивна народа - рекао је Иванцов.

Он је у обраћању на пријему поводом Дана Русије, који је одржан у хотелу "Европа" у Сарајеву, истакао да се Русија чврсто држи те позиције и да нема намјеру да је мијења.

- Сва питања од виталног интереса за БиХ домаћи актери морају рјешавати самостално путем дијалога у складу са процедурама прописаним у Дејтону. Наметање споља тих или других међународних рецепата неће довести до проналаска одрживих компромиса како се већ више пута показало - рекао је Иванцов.

Он је истакао да Русија систематски развија сарадњу са БиХ у свим областима укључујући образовање и културу, додајући да је Русија међу највећим страним инвеститорима и спољнотрговинским партнерима.

Иванцов је нагласио да напредују билатералне културне и хуманитарне размјене.

Он је додао да су гостовања културно-умјетничких ансамбала из Русије као и изложбе и ревије руског филма у Српској и Федерацији БиХ имали велики интерес код публике.

- Задовољни смо чињеницом да млади људи све активније уче руски језик и активно користе расположиве могућности за добијаље бесплатног образовања на водећим универзитетима Русије - рекао је Иванцом.

Он је навео да су ове године руске образовне установе обезбиједиле 63 државне стипенидије док ће девет професора из БиХ боравити овог љета у Русији ради побољшања вјештина у предавању руског језика.

- Наш заједеички циљ је снажна сигурна и јака Русија, отворена за партнерство и сарадњу са цијелим свијетом, на основу једнакости и узајамног поштовања - закључио је Иванцов.

Пријему су присуствовали и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, замјеник предсједавајућег Дома народа Небојша Радмановић, делегат у Дому народа Душанка Мајкић, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, лидери СДС-а Вукота Говедарица и ПДП-а Бранислав Бореновић, као и бројни представници дипломатског, политичког и вјерског живота.