X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
11/06/2019 |  21:31 ⇒ 21:32 | Извор: sputniknews.com

Политизација мигрантске кризе у БиХ: Циљају Додика - а погодиће Федерацију

Сједница Предсједништва БиХ посвећена мигрантској кризи завршена је - како је и најављено - без договора. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик предвидио је такав исход, рекавши да мисли да ће то бити „јалова прича која неће дати никакав резултат“, јер не постоји Савет министара који би могао нешто оперативно да уради.
Мигранти (Фото: AP Photo / Amel Emric) -
Мигранти (Фото: AP Photo / Amel Emric)

Додик је додао да нико неће поставити војску на граници између Републике Српске и Србије како би био спријечен улазак миграната, а кад је ријеч захтјеву да снаге Фронтекса заузму дио границе БиХ, показало се да је то могуће само на граници са Хрватском, јер је то немогуће на граници са земљама које нису чланице ЕУ.

Иначе, хрватске власти су на граничном прелазу Маљевац према БиХ поставиле ограду, а темељи за постављање ограде направљени су и на граничним прелазима Гејковац и Пашин Поток.

Влада Републике Српске заузела је исправан став и није дозволила да се на подручју Републике Српске подижу кампови за прихват миграната, тако да имамо ситуацију да они пролазе кроз Српску, иду у прихватне центре на територији Федерације БиХ у Бихаћ или Велику Кладушу, каже за Спутњик декан Факултета безбједности у Бањалуци Предраг Ћеранић.

У Бихаћу и Кладуши су због тога настали велики проблеми, до те мјере да кантонална влада намерава да уведе ванредно стање које би укључивало и полицијски час, јер тамо имамо свакодневне обрачуне међу мигрантима, као и нападе на локално становништво, додаје Ћеранић.

А Савјет министара не предузима уопште никакве мјере, већ настоји да један озбиљан безбједносни проблем, чија кулминација тек слиједи, искористи за реализацију неких својих других политичких циљева, као што је постављање Оружаних снага БиХ на границу са Србијом и Црном Гором, чему се Додик оправдано противи.

- Још се каже - биће то војска, али неће имати оружје. Па каква је то војска без оружја? Дакле, мигрантска криза треба да се ријеши комплексним мјерама које подразумевају јединствен став на нивоу Председништва БиХ - сматра Ћеранић.

Због тога је предсједник Додик у праву, јер не постоји политички став да се мигрантска криза превазиђе, истиче Ћеранић и додаје да се нада да ће се временом створити простор за договор на нивоу Предсједништва БиХ за рјешавање проблема изазваних мигрантском кризом, али не скоро.

У БиХ је све исполитизовано, тако се и за неке кључне политичке одлуке, као што је формирање Савета министара, чека одговарајући политички моменат. За Бакира Изетбеговића који крајем септембра има конгрес СДА, кад се бира ново руководство, то је та тачка. Он пре свог реизбора неће хтети да улази ни у какав савез са Додиком, јер не може од притисака међународне заједнице која га условљава путем у НАТО.

- Мислим да ће се ствари почети рјешавати негде крајем године, тада очекујем конституисање Савјета министара и бар у једној значајнијој мјери рјешавање тих нагомиланих проблема у босанскохерцеговачком друштву. Овог љета се неће проблеми рјешавати, они ће се само гомилати, а мигранти ће, ако се упуте у БиХ, створити само веће проблеме на подручју Федерације, односно у Унско-санском кантону где су и сада енормни - сматра Ћеранић.

Кроз Републику Српску мигранти за сада само пролазе, јер се они "плаше Срба", зато што су довољно испрепадани причама о улози Срба у рату, тако да они настоје да што прије прођу кроз Српску, дочепају се Бихаћа или Кладуше, односно, границе са Хрватском и територије ЕУ, закључио је декан факултета безбједности у Бањалуци.