X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
12/06/2019 |  12:20 ⇒ 13:03 | Извор: СРНА

Вигемарк: Хитно формирати власт

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Мостару да се мора престати са условљавањима и што прије формирати власт на нивоу БиХ.
Ларс Гунар Вигемарк     (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Ларс Гунар Вигемарк (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija)

Он је подсјетио да су ЕУ и њени високи званичници више пута понављали да све стране морају одустати од било каквих условљавања, поготово ако је ријеч о питањима за која нема шансе да ће се постићи договор.

- У овом тренутку је важно да се пронађе формула и почне са радом. Толико посла чека да буде урађен - рекао је Вигемарк новинарима у Мостару коментаришући чињеницу да се усвајање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ поставља као услов за формирање власти на нивоу БиХ.

Говорећи о проблему миграната, Вигемарк је навео да су Министарство безбједности и Савјет министара у техничком мандату одговорни за питање миграција.

- Потребно је да се успостави систем како ће се ово питање рјешавати. Не можете тек тако проналазити локације за смјештај миграната -рекао је Вигемарк.

Он каже да је Делегација ЕУ била против смјештаја миграната у центар "Вучјак" код Бихаћа јер се та локација налази на граници са ЕУ и била би магнет за мигранте, што би довело до великих проблема.

"- сим тога, то је бивша депонија и ми смо забринути да постоји присуство метана и опасних материја који би могли узроковати пожаре и друге проблеме. Питање миграција је наша заједничка одговорност - поручио је Вигемарк.