latinica  ћирилица
12/06/2019 |  14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Живим у земљи мржње; Огласио се и Томпсон

На почетку данашње сједнице хрватског сабора, Милорад Пуповац скренуо пажњу на посљедње нападе на Србе у Хрватској.
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca) -
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca)

Предсједник Самосталне демократске српске странке рекао је да "не живи ни с трунком мржње, али да живи у земљи мржње и насиља, мотивисаног етничком мржњом и етничким насиљем".

Како преноси Индекс.хр, он је осудио то што се дјеци која посјете Вуковар говори да је бивши предсједник СДСС-а Војислав Станимировић ратни злочинац.

- Ако је он, од данас слободно сматрајте и мене ратним злочинцем. Позивам ДОРХ да чује што сам рекао. Ја сам ратни злочинац који се бори против рата и мржње већ 30 година и борићу се и бићу у клубу таквих злочинаца. И онда се чудимо што дјеца, чему придоноси и велики број људи у Сабору својим порукама мржње према својим колегама другачијих политичких увјерења или етничке припадности, посежу за насиљем. Али нису они криви, криви смо ми. Криви су они који су на мјесту предсједника републике и слушају повике "Убиј, убиј Србина" и кажу нисмо чули - рекао је Пуповац.

На његов говор реаговао је посланик Храста Хрвоје Зекановић, рекавши да Хрватска није земља мржње и да је једини који шири мржњу управо Пуповац, јер се "никада неће поклонити жртви Вуковара".

Он је додао и да је Станимировић рекао да је био "окупацијски градоначелник града Вуковара".

- И то је наш Милорад заборавио. Очи су му пуне суза кад говори о Јасеновцу, а када говори о Вуковару и о релативизирању злочина, е онда се усуди овдје у Сабору да релативизује Домовински рат. Господин Милорад Пуповац никада у свом животу није изговорио те двије ријечи, Домовински рат. Не усуди се, јер га не признаје - рекао је он.

У расправу ушао и Томпсон

Расправа око посљедњег напада на Србе на Брачу, прешла је и на Фејсбук. Марко Перковић Томпсон, познат по проусташким пјесмама, рекао је за Пуповца да "сије мржњу", јер је коментаришући напад на Србе на Брачу споменуо и његову песму "Бој на Чавоглаве" коју он започиње усташким "За дом спремни".

Томпсон је поручио Пуповцу на Фејсбуку да "да престане да излуђује сопствени народ и подстиче га на мржњу према Хрватима", преноси РТС.