latinica  ћирилица
12/06/2019 |  16:34 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Начелници не подржавају смањење накнаде за посјечену шуму

Начелници Сокоца, Петровца, Хан Пијеска, Рибника и Новог Града јединствени - не подржавају смањење накнаде за посјечену шуму локалним заједницама, за око 30 одсто. То би, упозоравају након састанка у ресорном министарству, угрозило функционисање мањих општина, које немају развијену привреду, а једино богатсво им је шума.

Пет начелника – један став - накнаде од шума за локалне заједнице не смију бити смањене, у супротном губици у општинским касама били би од 40 па чак и до 60 одсто, а многи развојни пројекти били би угрожени.

- Генерално нисмо против измјена Закона о шумама али смо исто тако изразили свој став да се противимо смањењу накнаде од шума, поготово за општине попут Рибника, гдје приход у буџету је преко 33 одсто од накнаде за шуме - каже Небојша Караћ, начелник општине Рибник.

Владо Остојић, начелник Хан Пијеска истакао је да ова општина таква локална заједница која не може функционисати без тих средстава и шума, и изразио наду да ће надлежно министарсвто имати слух за ову проблематику.

Измјеном члана 89 Закона о шумама предложено је да се умјесто досадашњег обрачуна накнаде на шумском путу, обрачун обавља на пању.

- Негдје око 103 КМ је просјечна цијена дрвета по метру кубном по принципу "шума-пањ", а када је у питању шумски пут цијена је око 127 КМ. Они бране да извођачи радова имају те цијене и да су ти радови опорезовани - наводи Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град рекао је да се поменута такса примјењује већ десет година, и подсјећа да је приликом доношења Закона о шумама било великих расправа да ли је такса велика или мала и да ли је она у реду.

Шуме Српске годишње локалним заједницама уплате око 16 и по милиона КМ.

Буде ли накнада за локалне заједнице смањена, у њиховим буџетима биће три и по милиона марака мање.

Захваљујући Пореској управи, локалне заједнице већ другу годину уредно наплаћују средства од шума.

- До сада су били проблеми са наплатом али сада то иде путем Пореске управе, свака три мјесеца пријављује се њима и у року од мјесец дана се исплата изврши - истакао је Милан Грбић, начелник општине Петровац.

Начелници поздрављају одлуку ресорног министарства, Шума Српске и Савеза општина и градова да разговарају о овој теми.

Вјерују да ни народни посланици неће бити спремни да подрже одлуку, која би могла угрозити опстанак малих и руралних општина.