X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
12/06/2019 |  18:49 ⇒ 19:44 | Извор: sputniknews.com

Нови корисници Хуавеја биће без Фејсбука, Инстаграма и Воцапа

Фејсбук је објавио да више не дозвољава да се његове апликације унапред инсталирају у "паметне телефоне" које производи кинески гигант. Та одлука услиједила је након вета који су САД увеле Хуавеју због тврдње да уређаји те компаније угрожавају њихову националну сигурност.
Друштвене мреже - Фото: Pixsell
Друштвене мрежеФото: Pixsell

Прије наметања тог ограничења, сви паметни телефони који су изашли из постројења Хуавеја преузели су апликације Фејсбук, Инстаграм и Воцап. То значи да ће забрана на Фејсбуку утицати само на уређаје који још нису напустили фабрику. Корисници који су већ купили телефоне Хуавеј и даље могу да провјеравају своје налоге на тим друштвеним мрежама и ажурирају одговарајуће апликације.

Садашњи корисници модела Хуавеја који немају прединсталирани Фејсбук на свом уређају и даље ће моћи да преузму апликацију у продавници Гугла. Међутим, будуће верзије телефона неће имати приступ продавници Гугла осим ако америчке власти не промјене своју политику према кинеској компанији.

Из Хуавеја су изјавили да су спремни за било коју акцију САД и обећали да ће ријешити било какав прекид у раду њихових уређаја.

Средином маја, америчке власти уврстиле су Хуавеј на црну листу која америчким компанијама ограничава куповину резервних дијелова и услуга без одговарајућег одобрења из Вашингтона.