latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:03 ⇒ 13/06/2019 | 10:48 | Аутор: РТРС

Филм о Кошарама - симбол одбране Срба; Да ли је вријеме и за филм о Коридору живота?

Предсједавајћи Предсједништва БиХ Милорад Додик примио је, у Бањалуци, припаднике јединица некадашње Војске Југославије, који су учествовали у борбама на Кошарама на Косову и Метохији. Припадници 63. падобранске бригаде уручили су му свечани амблем своје јединице, а он је раније, као предсједник Републике, постхумно одликовао седам припадника ове бригаде.

Додик је оцијенио изузетно значајним што је у Србији снимљен документарни филм о Бици на Кошарама.

Након данашњег разговора, све је извјесније, да ће Српска и Србија снимати документарни филм о пробоју "Коридора живота".

По угледу на документарни филм приче са Кошара, Српска ће екранизовати најславнију и највећу битку из протеклог Одбрамбено отаџбинског рата. Пробој Коридора била је битка над биткама и обезбиједила је опстанак Срба на овим просторима.

- Она је значила живот за око 800.000 становника који су се налазили са ове стране Коридора. Надам да ћемо у наредном периоду омогућити средства за остале важне битке од којих је зависио живот нашег народа на овим просторима, и гдје је грађена судбина Српске - рекао је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

У акцији "Коридор", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца МУП-а Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је више од 1.900 војника.

Иза пројекта ће стати и држава Србија, поручио је министар одбране Александар Вулин.

Каже, да Србија неће и не смије заборавити догађаје из Одбрамбено - отаџбинског рата и херојску борбу српског народа.

- Битка на Кошарама је била и одбрана Републике Српске, баш као што је и Коридор била одбрана Србије. Договорено је да се сними документарни филм о том херојском подухвату који је сачувао Србе у Српској - навео је Александар Вулин, министар одрбране Републике Србије.

Српска неће стати на овоме, поручују из Владе. Настојаће, кажу, финансирати снимање и осталих битака, које су имале важну улогу у стварању и очувању Српске.