latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:07 ⇒ 13/06/2019 | 10:47 | Аутор: РТРС

Реални сектор рачуна на подстицаје, а радници на веће плате

Посланици НСРС су, по хитном поступку, размотрили Приједлог допуна Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Српске. Ово рјешење омогућиће повећање плата полицијским службеницима, са средњом и вишом стручном спремом, запосленим у казнено-поправним установама и Судској полицији. И то, за 10 одсто просјечне плате у МУП-у. Веће плате, али у реалном сектору, требало би да буду резултат Закона о подстицајима у привреди, о којем је вођена петочасовна расправа.

Комплетну производњу новоградска дрвопрерађивачка фирма Сани глобал извози у Европску унију. Подстицаје, које прописује нови закон, виде као развојну шансу, али и као рјешење нелојалне конкуренције. 

- Већина фирми, претпостављамо у окружењу, да има некакве црне фондове, плате у коверти. Они су нама нелојална конкуренција, ми не можемо да их пратимо јер они исплаћују некакве минималне плате преко рачуна. Ова фирма је легална 100 посто и тај подстицај ће нам добро доћи да конкуришемо њима - рекао је технички руководилац фирме Сани глобал Нови Град Ненад Вуковић.


Повећању плата у реалном сектору кроз подстицаје надају се запослени. Многи од њих у томе виде наду за останак и повећање стандарда.

- Требало би помоћи те газде, држава или неко, да им мало смањи порез, није битно, да би они могли нама дати више - истакао је радник Милан Ћерић.

У приједорском Одјељењу за привреду и пољопривреду надају се да ће увођење јединственог регистра свих подстицаја допринијети снажнијем инвестирању и рјешавању горућег проблемa - недостатка радне снаге. 

- Закон и регистар о подстицајима ће омогућити бољу комуникацију између јединица локалне самоуправе и Владе Српске око додијељених подстицаја и моћи ћемо да остваримо неку синергију са средствима која обезбиједи град и Влада - навео је начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Приједор Раде Росић.

Вратити плате из сиве зоне у легалне токове и побољшати положај радника и јесу циљеви доношења Закона о подстицајима у привреди, истиче ресорни министар. На овај начин привредници ће бити стимулисани кроз поврат средстава која је закон уредио, а повећањем плата додатно ће пунити републички буџет.

- Свако ко буде повећао плату значи у том распону од 450 КМ до 550К М. Повећањем те плате, послије првог обрачунског периода, у другом већ обрачунском периоду, тај исти привредник ће имати право на подстицај од 70 одсто увећањем плата, тако да ће у сваком случају имати могућност и на 70 одсто - појаснио је министар привреде и предузетништва Вјеколсав Петтричевић.

Подстицаји су значајан помак привредног раста, кажу зналци. А нелојална конкуренција сиве зоне, доношењем закона који имају утицај на продуктивност и конкурентност привредних субјеката, могла би, и потпуно нестати.