latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:29 ⇒ 13/06/2019 | 12:46 | Аутор: РТРС

Салата: Једна особа заражена морбилима зарази 15 нових

Једна особа заражена морбилима зарази 15 људи, што је сврстава у изузетно заразне и опасне инфективне болести, упозорила је вечерас у Источном Сарајеву специјалиста инфектологије Љиљана Салата.
Љиљана Салат - Фото: СРНА
Љиљана СалатФото: СРНА

- Једна обољела особа од вируса грипе зарази два човјека, особа обољела од заушака зарази око седам људи, а морбила 15. Мислим да те цифре довољно говоре о каквој зарази је ријеч - рекла је Салата новинарима уочи почетка предавања о теми "Шта знамо о морбилима" у организацији Дома здравља Источно Сарајево.

Салата је нагласила да су инфективне болести веома специфичне, јер се из часа у час, из дана у дан мијењају, што значи да могу да буду лаке, средње тешке и изузетно тешке са комликацијама, док се неке, нажалост, заврше и са смртним исходом.

- Апелујем да се грађани, када посумњају да имају морбиле или су били у контакту са зараженим, јаве здравственој установи и потраже стручни савјет, како би добили праве информације. Апелујем да сви родитељи заштите своју дјецу и то учине одмах - нагласила је Салата.

Родитељи веома мало знају о морбилима, додаје Салата, јер се обично информишу путем друштвених мрежа и непоузданих веб-сајтова, умјесто да контактирају стручна лица која су једина компетентна.

Према њеним ријечима, за епидемију морбила крив је колективни имунитет који је пао испод 95 одсто, а у неким срединама је чак и 80, 70, па чак и 60 одсто, што је недопустиво.

- Ја не бих вољела да родитељима кажем да им дјеца имају компликације, али нажалост и то се дешава и компликације су веома озбиљне и могу довести до упале средњег ува, синуса, плућа. То је вирусно обољење и даје одличну подлогу да се на њему развију бактеријске инфекције које се искомпликују и проузрокују тешка обољења која могу да се заврше и смртним исходом - рекла је Салата.

Она ја навела да се у јавности о мобилима мора више говорити јер је то веома озбиљна болест.

Салата је додала да вакцинација против морбила, која је и законом прописана, одлично штити од морбила, али да постоје изузеци, јер вирус има неке своје стереотипе, односно, да постоји велики број вируса који има варијације.

- Генерално вакцина даје одличну заштићеност од ове болести. Колективна вакцинација од 95 одсто штити нас који смо вакцинисан, али и оне који због здравствених разлога не могу да буду вакцинисани. Ми који можемо да се вакцинишемо правимо заштитни бедем како вурус не би кружио у нашој популацији - појаснила је Салата.

Она је указала и да вакцинисане особе које оболе од морбила никада не развију тешке клиничке форме и тешке компликације, што је огромна разлика у односу на оне који нису вакцинисани.

Вршилац дужности директора Дома здравља Источно Сарајево Тијана Гаврић Мичић рекла је да је до сада на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево евидентирано двадесетак дјеце и одраслих обољелих од морбила.

- Углавном је ријеч о невакцинисаним лицима и ово предавање организовано је управо с циљем да се скрене пажња на значај вакцинације, с обзиром на то да је ријеч о једној од најзаразнијих вирусних инфекција - навела је Мичићева.

Она је додала да није могуће одредити тачан број обољелих јер се неки одмах јављају у приватне клинике и ту се лијече, а неки иду директно у Болницу "Србија".