X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
13/06/2019 |  07:31 ⇒ 10:04 | Извор: СРНА

НСРС о Закону о социјалном становању (РТРС плус, 10.00)

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена данас расправом о Приједлогу закона о социјалном становању Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Овим законом се системски уређује ова област, носиоци реализације социјалног становања, корисници права, општи и посебни услови, поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, ка и закупнина и обавезе плаћања.

Овим законом се уређују и извори финансирања изградње и обезбјеђивања стамбених јединица за социјално становање, надзор и друга питања од значаја за ову врсту становања у Српској.

Представник Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љиљана Орешковић је образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини објаснила да је њиме дефинисано да се стамбено збрињавање у смислу социјалног становања обезбјеђује додјелом стамбене јединице у непрофитни закуп на одређено вријеме уз сигурност кориштења, док трају потребе за стамбеним збрињавањем и уз испуњеност општих и посебних услова, утврђених овим законом.

Она је подсјетила да је право на достојно становање је једно од основних права према Општој декларацији о људским правима.

Орешковићева је навела да се указала се потреба за уређењем ове области с обзиром на то да постоји огроман раскорак између потреба и могућности великог броја породичних домаћинстава у Српској, која не могу самостално ријешити стамбено питање, а међу њима су првенствено млади, млади брачни парови, демобилисани борци, ратни војни инвалиди, расељена лица, избјеглице и друге рањиве категорије.

Посланици Народне скупштине су оцијенили да је законско рјешење одлично јер је спроводиво и њиме се рјешавају питања социјалног становања.

Посланици би требало да разматрају Приједлог закона о унутрашњој пловидби Републике Српске, Приједлог закона о безбједности критичних инфраструктура у Српској и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.