latinica  ћирилица
13/06/2019 |  08:30 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

У недјељу обиљежавање дана одбране Сарајевско-романијске регије

На Сокоцу ће у недјељу, 16. јуна, бити служен помен погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије.
Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регијеФото: СРНА

Полагање вијенаца на централни крст на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик планирано је у 11.00 часова, а након тога и обраћање званичника.

На овом гробљу сахрањено је 969 бораца Војске Републике Српске, чији су посмртни остаци пренесени из општина које су након потписивања Дејтонског мировног споразума припале Федерацији БиХ.

У Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији у 12.00 часова биће служен парастос погинулим српским борцима.

Из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања, подсјећају да су у току одбрамбено-отаџбинског рата на простору Сарајевско-Романијске регије снаге такозване Армије БиХ извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Имајући у виду да је овај корпус имао 18.000 до 20.000 бораца, губици од 4.000 бораца осликавају тежину борби вођених на овом простору.

- У првој половини јуна 1995. године такозвана Армија БиХ извела је посљедњу и највећу офанзиву с циљем спајања Првог и Другог корпуса. Иако нападнути истовремено на цијелом простору Сарајевско-романијске регије борци Војске Републике Српске пружили су херојски отпор и осујетили посљедњи покушај пресијецања територије Републике Српске - наводи се у позивници за обиљежавање овог датума.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је Манастир Светог Георгија на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.