latinica  ћирилица
13/06/2019 |  10:08 | Аутор: РТС

Пуповац: Поклич против Срба уништава Хрватску

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац каже за РТС да повици "Убиј, убиј Србина" и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја - упозорава Пуповац.

Лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да није илузија говорити Србима да је безбједно живјети у Хрватској и да "памтимо и гора времена", када су подметане експлозивне направе а повратици убијани.

Свакодневне увреде и напади на Србе су, како објашњава, нови талас националистичког и шовинистичког, а неријетко и клерофашистичког политичког дјеловања, које је могуће јер постоје политички, вјерски и псеудодржавни ауторитети који то подржавају, објашњава Пуповац.

Очекује да државни врх одлучније говори о тим појавама.

- Повици 'Убиј, убиј Србина' и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску. Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја - упозорава Пуповац.

Коментаришући свој жесток говор јуче у Хрватском сабору, када је рекао да је Хрватска земља мржње и насиља, Пуповац каже да је неопходно рећи ствари које су тачне да би се друштво освијестило и да би се срело са стварношћу са којима живе људи друге националности и других опредјељења.

"Мета су сви који другачије мисле"

Упитан да ли размишља о свом даљем учешћу у владајућој коалицији, напомиње да су такве увреде општедруштвени феномен и да to није толико повезано са тим да ли је неко члан владајуће коалиције.

Ради се о насљеђу које се пробудило 2013. године и које никако да се стиша, сматрa он.

- Мета тих напада нисам само ја, већ сви који другачије мисле од тих мрзитеља и насилника - наводи Пуповац.

Међутим, постоје границе до које човејк може трпеити такве околности и када почне да размишља о другим начинима политичког дјеловања, напомиње Пуповац.

Коментаришући питање безбједности сезонаца из Србије, Пуповац указује да инциденти из Супетра и Дубровника говоре да постоје ризици, али и храбре реакције.

- Полиција чини све, али то није довољно -каже Пуповац и додаје да обавештајна заједница мора да зна шта се дешава у групама које су извор насиља, да правосуђе мора ствари да назива правим именом и да је неопходно да се огласе друштвени ауторитети.

Сезонци из Србије не одлазе у Хрватску само због себе, већ и зато што су Хрватској потребни радници и њихове услуге.