latinica  ћирилица
13/06/2019 |  11:47 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

У првих пола године кроз Српску прошло 2.675 миграната

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да припадници МУП-а Српске интензивно прате кретање илегалних миганата на територији Српске с циљем безбједности грађана и њихове имовине, нагласивши да је од почетка године на подручју Српске евидентирано 2.675 миграната или 330 одсто више у односу на исти период прошле године.

Уочи сједнице Координационог тијела за праћење кретања миграната, Ћулум је рекао новинарима у Бањалуци да за пет мјесеци ове године мигранти у Српској нису значајније угрозили безбједност и додао да су починили осам кривичних дјела, једно разбојништво, двије до три тешке крађе и крађе и једно кривично дјело узимање или оштећење туђе ствари.

Према његовим ријечима, на нивоу БиХ је евидентирано 8.500 миграната који су ушли у БиХ или 150 одсто више у односу на исти период прошле године.

- Највећи прилив миграната је на подручјима полицјских управа Бијељина, Бањалука, Приједор и Градишка. Ми и даље остајемо при ставу, а то је и закључак Владе Српске, да нема услова и капацитета за смјештај миграната на подручју Српске - рекао је он.

Када је ријеч о истрагама у вези са кријумчарењем људи, Ћулум је навео да је до сада откривено 14 кривичних дјела и Тужилаштву БиХ је поднесено 14 извјештаја против 17 лица због сумње да су починили штету против 80 миграната.

Ћулум је навео податак да је од почетка године на подручју Српске евидентирано 2.675 миграната или 330 одсто више у односу на исти период прошле године.

Он је додао да мигранти долазе из 35 земаља, највише из Пакистана, Ирака и Сирије.

Ћулум је навео да је на подручју Градишке, Костајнице и Козарске Дубице забиљежен покушај преласка миграната у Хрватску.

Према његовим ријечима, мигранти се крећу према Унско-санком кантону у ФБиХ гдје су мигрантски центри препуни, а безбједносна ситуација се усложњава. Како је додао, евидентиран је већи врој кривичних дјела, крађа, туча, насилничког понашања, покушаја убистава.

Он је нагласио да полицијске управе у Српској имају задатак да прате кретање миграната преко територије Српске.

Ћулум је истакао да полиција Српске пружа помоћ Граничној лицији БиХ са 85 полицијских службеника и уколико буде потребно, како је нагласио, тај број може да буде повећан.

Говорећи о могућем ангажману Оружаних снага БиХ у вези са мигрантском кризом, он је рекао да о томе одлучује Предсједништво БиХ, те да се видјело какву су одлуку о томе донијели.

- МУП Српске је је спреман да пружи још већу помоћ Граничној полицији БиХ. Њима помажу и Дирекција за координацију полицијских снага и Сипа, а ми смо против ангажовања полиција ФБиХ и кантона - рекао је Ћулум.