latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:13 | Аутор: РТРС

Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике пореза на непокретности да измире прву рату своје обавезе по пореском рачуну за 2019. годину, као и евентуално још увијек неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година.
Катастар непокретности - илустрација (фото: eBlogfa.com) -
Катастар непокретности - илустрација (фото: eBlogfa.com)

Наиме, прописани рок за уплату прве рате је најкасније до 30. јуна 2019. године. С тим у вези, наглашавамо да ће свим власницима непокретности у Републици Српској који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате.

Поред тога, Пореска управа Републике Српске позива и све оне који још увијек нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности.

Наглашавамо да ће Пореска управа Републике Српске одмах по истеку законски прописаног рока за плаћање ове обавезе интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе.

Према расположивим подацима, Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године по основу пореза на непокретности прикупила 8,9 милиона КМ, што је за три процента мање у односу на упоредни период.