X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
13/06/2019 |  12:43 ⇒ 19:53 | Извор: СРНА

НСРС: Усвојена информација о безбједности и више закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је информацију о стању безбједности у Српској у прошлој години и прва четири мјесеца ове, у којој се наводи да је МУП све задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине, упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

За усвајање ове информације, коју је парламент Српске размотрио на затвореном дијелу сједнице, гласала су 52 посланика, 16 је било против, а два суздржана.

Народна скупштина је по хитном поступку усвојила Закон о подстицајима у привреди Републике Српске, којим су створени повољнији услови за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција, те привредни раст и запошљавање, а прописано је и увођење јединственог регистра подстицаја који се додјељују на републичком и локалном нивоу.

Једногласно је усвојен и и Закон о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, по хитном поступку, према којем се службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама са средњом и вишом стручном спремом утврђује право на додатну накнаду од 10 одсто просјечне плате у МУП-у остварене у протеклом мјесецу, једнако као и за полицијске службенике запослене у МУП-у.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о измјени Закона о банкама Српске, чији је циљ подстицање кредитне активности која би се се могла остварити подизањем ограничења изложености банака према једном лицу или групи повезаних лица за кредитна потраживања која нису обезбијеђена колатералом са пет на 15 одсто.

Скупштина је усвојила и Закон о печатима органа и институција Републике Српске, којим се уређују чување, употреба и израда печата.

Усвојен је и Закон о социјалном становању Републике Српске којим се, између осталог, системски уређује ова област, носиоци реализације социјалног становања, корисници права, општи и посебни услови, поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, као и закупнина и обавезе плаћања, као и Закон о унутрашњој пловидби Републике Српске.

Посланици су по скраћеном поступку усвојили одлуку о изради плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача којом се ствара плански основ за реализацију стратешког циља Српске у области друмског саобраћаја - изградња ауто-пута у "Посавском развојном појасу".

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела 5. редовне сједнице и наставак заказао за 25. јун.