latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:30 | Аутор: sputniknews.com

Вучић замолио Подгорицу да не усваја нови закон о слободи вјероисповијести

Свако угрожавање имовине Српске цркве у Црног Гори би неминовно водило погоршању иначе добрих односа двије земље и зато молим власти или већину у Црној Гори да не подрже предложени закон, који је на то усмјерен, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

Вучић је овако одговорио на питање шта мисли о приједлогу Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који је усмјерен на отимање имовине Српске цркве у тој земљи.

- Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венцијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју цркву у Црној Гори. То није некаква митрополија или епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори - истакао је Вучић.

Каже да је предложени акт лоше рјешење и да може само да упути молбу да се то не усвоји, пошто то не може да захтијева.

- Као предсједник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са Црном Гором, већ да градимо добре односе, имам молбу према властима или већини у Црној Гори да такав захтјев не усвоје. То је моја молба, нада и жеља, јер Српска црква вијековима постоји на том тлу и она није заштита и уточиште само спрском народу, већ и онима који се осјећају Црногорицима и припадницима других народа или националности - поручио је Вучић.

- То је много више од свега и зато моја молба властима у Црној Гори, ако желе да је чују и услише. А, ако не, то је њихово право и могућност и то ћемо разумјети и умијети у складу са тим да се понашамо - навео је он.

Таква одлука, наиме, како је указао, у значајној мјери би покварила врло пристојне и добре односе, које Србија и Црна Гора данас имају.

- Свако угрожавање имовине Српске цркве у Црној Гори би неминовно водило стварању лоших односа, а томе се нити надам, нити то желим, већ желим најбоље односе Србије са Црном Гором - закључио је Вучић.