latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:45 | Аутор: СРНА

Стевандић: Нећемо присуствовати сједници Представничког дома

Предсједавајћи Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић изјавио је данас у Бањалуци да овај клуб неће присуствовати сутрашњој хитној сједници овог дома зато што су је иницирали посланици који су први у БиХ прекршили законе, односно нису дозволили да буде формирана комисија за избор предсједавајућег новог сазива Савјета министара.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Тиме је све блокирано на нивоу БиХ. Да би блокада престала морају поднијети иницијативу за конституисање наведене комисије. Нажалост, желе да расправљају о темама о којима посланици нису добили потребне информације и на такав начин се не могу играти државе и парламента - рекао је новинарима Стевандић.

Он је истакао да су и чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић учествовали у блокирању БиХ јер нису у законском року упутили усаглашен приједлог за избор предсједавајућег Савјета министара.

- Они гласају само када имају лични интерес, а никако када мора бити уважен став другог народа. Позивам Џаферовића и Комшића да упуте приједлог за избор предсједавајућег Савјета министара и да се ови који су блокирали БиХ усагласе о формирању комисије за његов избор. Тиме би могли да почнемо да радимо - каже Стевандић.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Стевандић је навео да је одговоран министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић, који се бави политичким прозивањем функционера Републике Српске и Србије, али и министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, али и они коју су први блокирали БиХ.

- Он се бавио овим, умјесто мигрантском кризом и како на квалитетнији начин да буде утрошено девет милиона евра које је ЕУ доставила БиХ за рјешавање овог проблема. Нови сазив Савјета министара требало би да формира координационо тијело које ће се бавити мигрантима како криза још више не би била продубљена - истакао је Стевандић.

За сутра је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а на дневном реду су двије тачке – разматрање ситуације у правосудним институцијама БиХ са акцентом на обавезе из препорука Европске комисије и инФормације Савјета министара о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ са освртом на безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Сазивање хитне сједнице тражило је 14 посланика из СДП-а, СББ-а, Наше странке, СДС-а, ПДП-а, А-СДА, ПДА и Независног блока.