latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:51 | Аутор: СРНА

Стевановић: Повећан прилив миграната

Члан Координационог тијела за праћење кретања миграната у Републици Српској Милош Стевановић рекао је да је у БиХ, закључно са 27. мајом, ушло 8.500 миграната и упозорио да је њихов прилив од почетка године повећан за чак 330 одсто у Српској, односно око 150 одсто на нивоу БиХ.
Бијељина-мигранти (Фото:infobijeljina) -
Бијељина-мигранти (Фото:infobijeljina)

Стевановић је рекао Срни, након данашњег састанка Координационог тијела за праћење кретања миграната у Бањалуци, да су у Републици Српској мигранти извршили осам кривичних дјела, при чему није причињена велика штета.

Истакао је да Полиција Републике Српске помно прати дешавања у Унско-санском кантону и предузимаће све активности на спречавању било какве ескалације ове кризе.

Стевановић је нагласио да Координационо тијело апелује да се и Савјет министара у техничком мандату и други органи на нивоу БиХ максимално укључе у овај посао.

Он је поновио став Српске да неће прихватати мигранте на својој територији, нити на било који начин, из сопствених или средстава међународне заједнице, градити мигрантске кампове.

- Република Српска се вјешто и квалитетно бори са мигрантском кризом - посредством Полиције Републике Српске одвраћа велики број миграната, али исто тако води рачуна да безбједност грађана и имовине очува на разумном нивоу - рекао је Стевановић Срни након данас одржаног састанка Координационог тијела за праћење кретања миграната.

Напоменуо је и да на територију Републике Српске неће долазити полицијске агенције из Федерације БиХ.

- Полиција Српске и Координационо тијело имају сасвим довољне капацитете, у сарадњи са локалним управама, да се боре са мигрантском кризом - додао је Стевановић.

Када је ријеч о процесуирању миграната, Стевановић каже да Полиција Српске у контакту са тужилаштвима на томе много ради.

Стевановић је апеловао на грађане да се не баве кријумчарењем људи, јер је, подсјећа, велики број особа пред Судом БиХ већ оптужен за оваква кривична дјела.