X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
13/06/2019 |  14:15 ⇒ 14:16 | Извор: СРНА

Почела кампања "Нити једна брза вожња"

У Бањалуци је данас почела превентивна кампања "Нити једна брза вожња", која ће трајати до 31. августа.
Нити 1 брза вожња (фото: АМС РС) -
Нити 1 брза вожња (фото: АМС РС)

Главни инспектор у Јединици за безбједност саобраћаја Управе полиције МУП-а Српске Драган Милошевић рекао је да је прошле године у 45 одсто незгода са смртним посљедицама у Републици Српској узрок била неприлагођена брзина.

- Осим што подржавамо ове превентивне кампање, планирамо у наредном периоду и да преко својих организационих јединица спроводимо планске мјере на контроли брзине кретања возила, које ће се предузимати тако што ће бити укључени сви уређаји за мјерење прекорачење брзине возила - рекао је Милошевић.

Помоћник министра сабраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је да је брзина један од главних узрока незгода у саобраћају, те апеловала на возаче да поштују ограничења брзине.

- Данашње активности усмјерене су првенствено на најмлађе, јер су нам они и најважнији. Ако их на вријеме научимо да је важно везати појас и смањити брзину, они ће утицати и на своје родитеље, али и бити одговорни у будућности - рекла је Костићева новинарима.

Портпарол Ауто-мото савеза Републике Српске Перица Пећанац рекао је да истраживања показују да је просјечна брзина аутомобила у Српској 76 километар на час, али да је забрињавајуће што су највећа прекорачења забиљежена у насељеним мјестима.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић упозорио је возаче да што брже возе, више ризикују.

- Ове године смо почели са мјерењем индикатора безбједности саобраћаја, те у септембру очекујемо резултате колико процената возача у Републици Српској поштује ограничење брзине у и ван насеља - рекао је Радовић.

Кампања је почела представљањем симулатора превртања возила, директног судара и другим промотивним активностима за најмлађе.

Кампању организују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Српске, Ауто-мото савез Српске, компанија "Ауто Миловановић" као стратешки партнери, те Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.