latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:54 | Аутор: СРНА

Вишковић: Најбољи ученици треба да добију подршку из буџета

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада размотрити могућности да у буџету обезбиједи новац да би дали подстицај најбољим ученицима у Српској да наставе да остварују врхунске резултате.

- Влада и друге институције Српске пратиче активности и резултате ученика и није искључено да у буџету креирамо ставку како би им обезбиједили подстицај. Што раније треба препознати најбоље јер је улагање у знање и младост најбоље улагање у Републици Српској - рекао је Вишковић у Бањалуци послије додјеле награда и пријема за ученике и наставнике у Административном центру Владе Српске.

Он је нагласио да присуствујући овом догађају човјек осјети понос када на једном мјесту види толико дјеце.

- Они у овом моменту можда нису ни свјесни какве резултате праве за себе, своје породице, мјеста из којих долазе и за Републику Српске - истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да је почетком године у Влади уприличен пријем и за 35 најбољих студената са оба јавна универзитета у Српској и да су сви добили посао у институцијама Српске.

- То ћемо његовати као традицију. Српска треба да улаже у младе и њихово знање јер су они промотери вриједности. Морамо се вратити принципима да знање мора да се поштује и његује и да пружамо сву неопходну помоћ овој дјеци - нагласио је Вишковић.

Он је додао да су им се обратили родитељи који са својом дјецом треба да иду на међународна такмичења и да ће Влада помоћи дјеци да отпутују јер не представљају само себе и своју школу, него Републику Српску која има обавезу да им помогне.

- Ми ћемо наставити улагања у образовни систем, проширивати наше обавезе према дјеци и помагати њима и њиховим родитељима да што лакше промовишу своје занње. Честитам им на пожртвовању и одрицању, али и њиховим породицама и наставницима јер без њих дјеца не могу остварити овако добре и значајне резултате - истакао је Вишковић.

Пријем је уприличен за 564 ученика који су побиједили на републичким такмичењима у школској 2018/2019. години.