latinica  ћирилица
13/06/2019 |  15:06 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Част отаџбине: Циљ протеста испред ВСТС - рушење Додика

Удружење Част отаџбине оцијенило је да је циљ недавног протеста Бошњака и појединаца из српског народа испред зграде Високог судског и тужилачког савјета БиХ у Сарајеву био рушење предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и преузимање власти.
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs) -
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs)

Ово удружење истиче да су на том протесту заједно били функционери ПДП-а и СДС-а Драшко Станивуковић и Драган Мектић, али и сарајевски глумац Емир Хаџихафизбеговић.

- Млађани Станивуковић дошао је пред зграду ВСТС-а да са Бошњацима "гради заједничку државу, а да не руши ентитете". Изгледа да је у својој едукацији прескочио неке разреде, па је изгубио из вида да је грађански рат почео у БиХ управо зато што је Алија Изетбеговић желио унитарну БиХ. Поткрао му се податак да је у том рату погинуло више од 23.000 Срба, борећи се против такве државе - наводе из Части отаџбине.

Из Удружења додају да је Станивуковићу промакло, јер му то вјероватно нису рекли његови страни ментори, и то да је у Дејтону створена државна заједница, састављена од три равноправна народа и два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.

- Питамо се да ли Станивуковић креће у кампању за градоначелника Бањалуке и предсједника Републике Српске из Сарајева као "хрватски" члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић? - додаје се у саопштењу.

Из Удружења наводе да се протестима у Сарајеву придружио и "високообразовани и свезнајући министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, који је, дочекан аплаузом присутних, изјавио да "ВСТС нема сврху, да народу треба правда и сигурност, да тонемо у биједу и да желимо да се мирно боримо за успостављање правне државе".

- Кад чујемо ову изјаву и кад знамо да тај човјек послије девет мјесеци од избора бесправно обавља дужност министра безбједности БиХ и са истомишљеницима / министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком/ Шаровићем и /министром иностраних послова Игором/ Црнатком спрјечава формирање новог сазива Савјета министара, свим Србима мора бити јасно о каквим је некарактерима ријеч, у каквом је односу Мектић са правом и правдом - истичу из Части отаџбине.

У саопштењу се подсјећа да је Шаровић у вези са формирањем новог сазива Савјета министара рекао да се "ушло у процес који траје и којем се не назире крај", што упућује на закључак да изборни резултати неће бити спроведени или неће бити формирана власт на нивоу БиХ по Изборном закону.

- Послије напуштања функција они морају бити процесуирани за нанесену политичку и економску штету Републици Српској - сматра ово удружење.

У саопштењу се наводи да се заједно са српским "перјаницама", са жељом да подржи протесте, нашао и сарајевски глумац Хаџихафизбеговић, који је рекао да се међународна заједница понаша лицемјерно и не жели да "скине ову лудачку кошуљу коју су ставили 1995", као и да је "наметнуто 10 кантона и три предсједника".

- Вјерујемо му да не може прежалити што су Срби онемогућили стварање "џамахирије" на основу Алијине "Исламске декларације". Ни Срби нису тражили Дејтон, али међународни уговори се морају поштовати и досљедно спроводити, што овдје није случај - истичу из Части отаџбине.

Из овог удружења питају откуд заједно поборници унитарне БиХ и "сатрапи" из редова српског народа и у каквој су корелацији изјава Хаџихафизбеговића о Дејтону као лудачкој кошуљи и Станивуковићева "о изградњи заједничке државе, а да не руши ентитете"?

- Између њих нема идеолошких разлика јер је њихов једини циљ срушити предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједницу Српске Жељку Цвијановић, а онда и Републику Српску - закључују из Части отаџбине.

Из овог удружења подсјећају да, будући да је Дејтонски мировни споразум знатно дерогиран у односу на изворни, траже напуштање Дејтона и расписивање референдума о независности Републике Српске.