latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:02 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

НСРС: МУП Српске увијек у служби грађана

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о стању безбједности у Српској у прошлој години и прва четири мјесеца ове, у којој се наводи да је МУП све задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине, упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца. Усвојен је и Закон о подстицајима у привреди по хитном постпуку. Српска је први пут добила и Закон о социјалном становању.

Законом о социјалном становању ова област први пут је системски уређена – дефинисани су носиоци реализације, корисници права, поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, као и закупнина и обавезе плаћања. Право на додјелу ових станова имаће социјално угрожена и рањива лица, млади и млади брачни парови, лица са дефицитарним занимањима и други, који нису у стању да властитим средствима обезбиједе кров над главом.

- Прописано је да мјесечна примања по члану домаћинства не могу да прелазе 35 одсто просјечне плате у Републици Српској, остварене у прошлој години - каже Љиљана Орешковић из сектретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске.

Посланици оба блока подржали су овај закон, а највише расправе било је о приоритетима за додјелу станова. Иако је законом дефинисано да ће бити примјењиван систем бодовања, ПДП-ова Гордана Видовић сматра да апсолутни приоритет морају имати рањиве категорије.

- Рањиве категорије и корисници права која им припадају по закону имају већи приоритет у односу на лица са дефицитарним занимањем и младе и младе брачне парове до 35 година - напомиње Гордана Видовић из ПДП- а. 

Овај амандман је одбијен, јер систем бодовања већ пружа предност рањивим категоријама, образложено је из Владе. Једини изузетак у одређивању приоритета је додјела станова на основу захтјева донатора и кредитора који су прије ступања на снагу овог закона обезбиједили финансијска средства за пројекте социјалног становања.

- Волела бих да знам ко су ти кредитори и који је то начин на основу којег се ово право остварује - запитала се Валерија Лакић из СНСД-а.

Љиљана Орешковић из Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске истиче и значај Централне европске банке.

- То је Централна европска банка и она нас заиста много не условљава. Услов је био да у првом кругу корисници буду корисници колективних центара - додала је Љиљана Орешковић.

Након ступања овог закона на снагу, Народна скупштина ће, на приједлог Владе, у року од годину дана, донијети Стратегију развоја социјалног становања Републике Српске, а скупштине јединица локалних самоуправа, имају додатних шест мјесеци да донесу своје стратегије. Осим овог, посланици су усвојили и законе о платама запослених у институцијама правосуђа, банкама и печатима органа и институција Српске. Усвојена је и одлука о изради плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача. Наставак пете редовне сједнице заказан је за 25. јун.