latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:10 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Којић: Припремамо грађу за снимање филма о операцији "Коридор"

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да је снимање документарно-играног филма о операцији "Коридор" веома значајан пројекат влада Српске и Србије и додао да ће овај центар у потпуности одговорити захтјевима и већ постављеном задатку.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић наводи да Центар располаже огромном архивском грађом и видео-материјалима.

- О томе смо јуче разговарали са Слађаном Зарић, аутором филма "Злочин без казне" о страдању у Подрињу, која је и аутор документарно-играних филмова "Ратне приче са Кошара" и "Ратне приче са Паштрика", као и представницима Застава филма. Већ су подијељени и задаци и Центар у овом моменту припрема комплетну архивску грађу - рекао је Којић Срни.

Којић је позвао све добронамјерне људе, који су били учесници пробоја коридора 1992. године или располажу одређеном архивском грађом, да се обрате Центру како би филм био снимљен.

Он је нагласио да је пробој коридора био веома важан догађај, те да ће снимање филма допринијети да остане записан као значајна историјска чињеница.

Према његовим ријечима, филм ће бити реализован у складу са договором предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина, а Центар ће у име институција Српске, односно Владе Српске, бити носилац активности.

- Филм ће бити реализован и у складу са ранијом процедуром, односно раније рађеним филмовима заједно са Министарством одбране Србије, Застава филмом и Радио-телевизијом Србије, као што је филм "Злочин без казне" о страдању Срба у Подрињу. Већ постоји устаљена пракса како и на који начин ћемо то да радимо - нагласио је Којић.

Он је истакао да је снимање овог филма процес и да не треба очекивати да ће се то десити већ сутра, с обзиром да ће бити рађена и драматизација, односно реконструкција одређених догађаја.

- Захтијеваће се и временски услови који су били у то вријеме - у складу са свједочењима, аутентичним видео-записима и документима и увјерен сам да ћемо наредне године завршити овај филм који ће остати као трајан историјски документ једне блиставе војне акције - нагласио је Којић.

Којић је додао, да ова операција није случајно названа пробој "коридора живота" јер су, како је нагласио, "овдје умирале бебе због недостатка кисеоника, а ми смо добили кисеоник да овдје можемо да живимо и опстанемо".

Војном операцијом "Коридор `92" спојени су источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Пробој Коридора трајао је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.