latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:30 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У Требињу одржан сајам запошљавања и предузетништва

Како наћи одговарајућу радну снагу и како зауставити масовни одлазак радника? То су нека од питања на која се тражио одговор на Сајму запошљавања и предузетнишптва, који је одржан у Требињу. На сајму је једанасет послодаваца из Требиња понудило 140 радних мјеста, али интересовање није било велико.

Ако је судити према понудама које су данас представили требињски привредници, посла има у туризму, угоститељству, металској индустрији, продаји ...

- До сада смо проблем рјешавали преквалификацијом унутар фирме. Требају нам брусачи, вариоци... - истиче Бранка Ратковић, директорка Индустрије алата.

У потрази за радном снагом је и Наташа Старовић, "Сегмент д.о.о."

- Тражимо електроинжењере, електротехничаре са средњом стручном спремом - прецизирала је Наташа Старовић.

Док послодавци траже раднике различитих квалификација и занимања, интересовање незапослених да на овај начин дођу до посла није било велико.

 - Одрадио сам приправнички стаж. Још увијек важем, видјећу шта ћу. Посао тражим, па шта налети - истиче дипломирани правник без запослења, Бојан Нинковић.  

Тренутно на евиденцији Завода за запошљавање у Требињу има 1.800 активних тражилаца посла, што је мање него чак 1990. године, када је требињска привреда била у пуној снази. Извјестан број радника је запослен кроз стимулативне програме градске управе, али евидентно је да је огроман број радника из Требиња посао нашао у сусједном Дубровнику, гдје су плате знатно веће.

- Сада и да имамо инвеститора којем је потребан већи број радника, питање је да ли бисмо могли попунити те потребе - истакао је Мирко Ђурић, градоначелник Требиња.  

Неопходно је максимално растеретити послодавце како би се радницима и овдје могле обезбиједити веће плате, иначе се тешко може зауставити тренд одласка радника, истакли су организатори и учесници сајма. Они који тек треба да бирају занимање могли су да се упознају са избором који им нуди средња техничка и средња стручна школа.

У оквиру сајма представљен је и пројекат подршке кроз додјелу неповратних средстава за старт-апове, мала и средња предузећа, који  уз подршку Сарајевске регионалне развојне агенције и Шведске амбасаде проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.