latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:34 ⇒ 18:47 | Аутор: Анадолија

Хрватска: Већи број полицајаца оболио од болести коју преносе мигранти

Национални синдикат полиције упозорава како им се обратио већи број полицијских службеника који раде на заштити државне границе или у смјештајним центрима за мигранте, а који су због контакта са зараженим мигрантима обољели од болести "црвени вјетар или еризипел".

Предсједник Националног синдиката полиције Никола Кајкић упутио је саопштење у којем тврди да је од болести "црвени вјетар или еризипел“ оболио већи број полицијских службеника, не наводећи тачан број обољелих.

Кајкић наводи како је неспорно да је узрок бактерија пренесена "од особа које илегално прелазе државну границу, а у свом путу до Хрватске путују у нехуманим условима изложени разним утицајима нељудских услова живота који је неспорно разлог појаве ове епидемије заразне болести“.

У саопштењу предсједник Националног синдиката полиције оптужује МУП Хрватске за заташкавање података о оболијевању пограничних полицијских службеника због контакта с мигрантима, као и да се обољелим службеницима не пружа адекватна финансијска подршка током боловања.

МУП Хрватске за сада се није одредио према овим тврдњама Синдиката полиције.