latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:51 | Аутор: СРНА

Савчић: Операција "Коридор живота" без иједне војничке мрље

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је пробој Коридора кроз Посавину 1992. године, познатији као "Коридор живота", био најхуманија битка Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, без иједне војничке мрље.
Милорад Савчић - Фото: РТРС
Милорад СавчићФото: РТРС

- Операција "Коридор" била је блистава српска војничка побједа која је резултат одличног планирања, распореда снага, најбољих команданата које смо у то вријеме имали и који су били на челу тактичких група које су нападале на бојним правцима. Имали смо силни мотив сваког војника да се споје источни и западни дијелови Републике Српске, као и спајање са матицом Србијом - истиче Савчић за Срну, поводом обиљежавања 27 година од пробоја Коридора кроз Посавину.

Савчић истиче да је од пробоја коридора кроз Посавину буквално зависио живот, јер је познато шта се дешавало у Бањалуци у породилиштима и на многим другим мјестима.

- Велики број претежно српског народа био је тада у копнено-ваздушној блокади у западном дијелу Републике Српске и да није пробијен коридор, односно извршен спој са источним дијелом Републике Српске и са тадашњом СР Југославијом, тај дио становништва био би у изузетно тешкој ситуацији и питање је уопште како би се ратна ситуација одвијала - напомиње Савчић.

Он наглашава да је замисао непријатеља тада била да српски народ по дијеловима - источни, западни и херцеговачки дио Републике Српске - уништи.

Савчић напомиње да је у таквој ситуацији до пробоја "Коридора живота" сигурно морало да дође, истичући да се некада долази у ситуацију да уопште није важан ни број жртава које треба дати да би се нешто остварило.

- Пробој Коридора има огроман значај, а главни је тај што су спојене српске територије и тиме створен један од предуслова да имамо цјеловиту територију, становништво и власт, односно основу за стварање државе - објашњава Савчић.

Он наглашава да пробој Коридора има историјски значај, јер је то прва успјешна операција Војске Републике Српске која јој је дала значајан елан, снагу, мотив и самоупоуздање у сопствене снаге, сопствени старјешински кадар, народу охрабрење да опстане на том простору и створи Српску.

- Операција "Коридор" нема ниједну војничку нити било какву другу мрљу, нема ниједног кривичног дјела које би могло бити санкционисано према било којем кривичном закону - закључује Савчић.

Командант одреда Посебних јединица милиције Републике Српске Крајине који је учествовао у пробоју Коридора Крста Жарковић напомиње за Срну да је то била најважнија војна операција за западни дио Републике Српске и тадашњу Републику Српску Крајину.

- Основни циљ ове операције тада је био опстанак српског народа на простору Републике Српске Крајине и западног дијела Републике Српске . Познато је да је тада одређено вријеме био угрожен живот рањеника који су били у болницама и нажалост смрт 12 беба у Бањалуци, због блокаде пута према Србији - истиче Жарковић.

Он наводи да је тадашње руководство Републике Српске Крајине више пута тражило да се иде у пробој Коридора и прије него што је донесена коначна одлука о тој војној операцији, јер је то значило опстанак свих Срба који су живјели на простору Републике Српске Крајине и Крајине.

Жарковић напомиње да су из Републике Српске Крајине у овој операцији учествовала 743 припадника Посебних јединица милиције, од којих је 38 погинуло, док их је више од 200 лакше и теже рањено.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова 23. јуна на Дугој њиви код Модриче, биће обиљежено 27 година од пробоја Коридора кроз Посавину 1992. године.

Програм почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у Манастиру Светог великомученика цара Лазара.

У 11.00 часова биће служен парастос, а затим положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим борцима, у 12.00 часова обраћање званичника, а у 12.30 часова предвиђен је умјетнички програм.

Војна операција пробоја Коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима читаве Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Циљ ове операције био је успостављање копнене везе између западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Републике Српске - Семберијом и Србијом, која је прекинута након што су припадници Хрватског вијећа одбране 31. маја 1992. године заузели Модричу.