latinica  ћирилица
13/06/2019 |  17:12 | Аутор: СРНА

Вулин: Припадници Војске Србије приказали изузетну обученост

Војска Србије можда није најбогатија и најопремљенија, али је сигурно једна од најобученијих армија која има можда и најбогатије борбено искуство, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин данас у Бугарској, гдје је присуствовао Дану високих званица на заједничком гађању циљева у ваздушном простору "Шабла 2019".
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

- Наши припадници Ратног ваздухопловства и Противваздухопловне одбране показали су изузетну обученост, мотивисаност, дисциплину. Све мете су оборене са минималним утрошком средстава, сви задаци који су били пред њима су испуњени и од наше Војске има пуно да се научи што су нам рекли и представници бугарске армије и армије САД - изјавио је Вулин.

Он је истакао да су припадници Војске Србије цијењени гдје год да дођу, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Са оваквом војском, која показује да је боља и од најбољих на свијету, можемо да будемо сигурни да ће наша слобода бити сачувана - закључио је Вулин.

Напомињући да Србија неће постати чланица НАТО-а јер је њено стратешко опредјељење војна неутралност, Вулин је рекао да је програм Партнерство за мир оптималан ниво сарадње са земљама које су у НАТО-у.

- Ово је за нас веома значајно и гледамо како се они обучавају, видимо која средства користе, разумијемо боље њихове процедуре, њихов тактички поглед на одређене ситуације и за сваку војску је увијек добро да се сусреће са другим армијама - рекао је Вулин.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије успјешно су данас извршили гађање циљева у ваздушном простору на полигону "Шабла", чиме је завршено пето заједничко гађање са припадницима оружаних снага Бугарске.

Завршном гађању на вјежби присуствовао је и бугарски премијер Бојко Борисов који је истакао да је сарадња важна за очување мира на Балкану.

Међу учесницима овогодишњег гађања на "Шабли" одличне резултате и поготке остварила је и потпоручник Христина Филиповић, командир ракетног вода у артиљеријско-ракетној батерији за ПВД малог домета у Центру за обуку РВиПВО.

Она је прва жена која је у Војсци Србије извршила гађање ракетом "Стрела 2М" на циљ и остварила директан погодак на овогодишњој вјежби.

На заједничком гађању учествовало је око 130 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Циљ гађања је подизање нивоа способности јединица Војске Србије за заштиту ваздушног простора.

Овогодишња вјежба на "Шабли" окупила је више од 1.400 учесника, а припадници Војске Србије успјешно су на том полигону бугарске армије изводили гађања и 2010., 2011., 2013. и 2017. године.