latinica  ћирилица
13/06/2019 |  17:27 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Ефикасна борба против корупције - услов за ЕУ интеграције

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да је за истински напредак БиХ у процесу европских интеграција важно да има ефикасан систем борбе против корупције.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

Подсјећајући да је борба против корупције једна од препорука из Мишљења Европске комисије о БиХ, Вигемарк је истакао да је ефикасно суочавање са овим проблемом искључиво на домаћим властима.

- ЕУ не може ово урадити умјесто БиХ, она то мора сама да уради - поручио је Вигемарк, који је учествовао на конференцији посвећеној јачању антикорупције у БиХ.

Он је навео да у БиХ, на различитим нивоима власти, тренутно ради 14 тијела за борбу против корупције, али да је потребно успоставити бољу координацију између њих.

- Најважније је да се обезбиједи координација између ових тијела, која до сада није била на задовољавајућем нивоу, а потом да они размјењују информације без обзира на ком нивоу власти се налазе - додао је шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Он је констатовао да тијела за борбу против корупције представљају чуваре добре управе који треба да обезбиједе оно што желе грађани и ЕУ, а то је ефикаснија борба против корупције.

- Треба имати на уму да тијела за борбу против корупције нису правосудна тијела, да немају овлаштења за процесуирање појединаца за дјела корупције, већ треба да буду гаранција да надлежне институције на одговарајући начин пропрате детектоване случајеве корупције - истакао је Вигемарк.

Наводећи да у БиХ има одређених резултата у борби против корупције, Вигемарк је поручио да су БиХ потребне оптужнице, кривични процеси и пресуде, не само на нижим нивоима, као што је то случај до сада.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ закључио је да ће резултати у борби против корупције бити тест политичке воље у БиХ да се суочи са овим проблемом.

Конференција "Оснаживање антикорупције у БиХ: Шта је антикорупционим тијелима потребно за ефикасно сузбијање корупције" организовали су пројекат ЕУ "Институционална подршка антикорупцији - ИПАК" и Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције у сарадњи с Делегацијом ЕУ у БиХ.

На скупу су учествовали представници антикорупционих агенција са различитих нивоа власти у БиХ и Делегације ЕУ.