latinica  ћирилица
13/06/2019 |  18:49 ⇒ 14/06/2019 | 08:18 | Аутор: РТРС

Хитна сједница Парламентарне скупштине БиХ поново без Српског клуба?!

Уочи сутрашње, вишедневне посјете америчког замјеника помоћника државног секретара Метјуа Палмера, за сутра је поново заказана и хитна сједница Представничког дома парламента БиХ. На дневном реду- актуелна ситуација у правосуђу и мигрантска криза. Иако због блокаде у формирању Савјета министара, Представнички дом не засједа дуже од пола године, исти иницијатори поново су затражили засједање. Посланици СНСД-а и Српског клуба, остају досљедни- ни овој сједници неће присуствовати.

Некако увијек уочи похода страних званичника по БиХ, или пред, за БиХ важна бриселска засједања, "пробуде" се дежурне домаће јавне и тајне патриоте. Да пред странцима "пројектују" властиту агилност, а кривицу за надмудривања па и сопствена, другима припишу. Тако је и уочи најављених вишедневних путешествија америчког дипломате. Управо они парламентарци који су поткрај децембра, блокирали процес конституисања парламентарне комисије за избор Савјета министара, постали су иницијатори! Као да је мигрантски и правосудни хаос "од јуче", већ за сутра су затражили хитну сједницу!

- Моје прво очекивање након годину дана инсистирања да се коначно одговори на питање гдје су паре за мигранте. Желим да ми се каже гдје су паре потрошене или алтернатива ко је украо паре - поручује потписник иницијативе Саша Магазиновић  из СДП-а. 

Истине ради, Магазиновић је, безуспјешно, исто питање постављао и уочи пропале априлске сједнице Дома. Но најпозванији да одговоре са дуплим функцијама министри–посланици – Денис Звиздић и Драган Мектић нису се појавили ни у министарским нити у посланичким фотељама. Да ли је Мектић "побркао" функције између два твита, па се заједно са српским коалиционим партнерима, придружио иницијаторима са посланичког положаја!? Јер на резервном, министарском, као најодговорнији, све донедавно убјеђивао је како је мигрантска флуктуација кроз БиХ "под контролом"! Како год, посланици опет нису добили обавезан материјал за расправу, нити о мигрантима, нити о разним "случајевима" у правосуђу. Не знају чак ни основни податак - колико сумњивих придошлица заиста има у БиХ. У СНСД-у подсјећају на властита ранија упозорења о нарастајућој мигрантској кризи. И на аргументоване, вишегодишње критике о стању у правосуђу, које у Сарајеву нису наилазиле на погодно тло, све док се иницијатори сједнице нису из сна пробудили.

- Нећемо насједати на било какве провокације у том домену да се приликом посјета неких важних људи из западних земаља жели СНСД да окарактерише као тај који није конструктиван. У свему овоме значајну мјеру планирања и реализације таквих активности врши дио међународне заједнице и неке амбасаде западних земаља и пробосанске структуре потпомогнуте подобним Србима - поручује Сташа Кошарац.

"Босански лонац" и "западњачке мирођије" не интересују ни посланике у Српском клубу. Иницијаторе хитне сједнице Дома и истовремено децембарске блокаде у формирању парламентарне комисије за избор Савјета министара, позивају да по уставној, законској и пословничкој хијерархији, прво окончају тај задатак.

- Овако нас колеге позивају на покривање куће, а нема ни темеља ни врата ни прозора и ово је у најмању руку лицемјерно. Желе да расправљамо о темама за које немамо ни извјестиоца нити било каквог материјала и на тај начин се не можемо играти државе и парламентризма - послао је јасну поруку Ненад Стевандић.

Причу о хитним сједницама и сарајевским блокадама зачинио је прије који дан и лидер СДА Бакир Изетбеговић. Окупљеној маси која му је клицала на брду Жуч поврх шехера, похвалио се политиком попуштања и затезања, а посебно мајсторлука којиме је, каже постао вичан. Инструишући тако своје страначке и нестраначке послушнике инсталиране на различитим позицијама у заједничким институцијама.

- Политика је комплицирана ствар, као кад пецате рибу. Кад хоће да пукне конопац, онда попуштате. Али нећете одустати од тога док је не извучете. Кад помислите да нешто попуштамо, то је само тактички неки узмак, тако је, дакле идемо на то да завршимо борбу. То тражи мајсторлук и ми смо ако бог да, тај мајсторлук савладали - ријечи су Бакира Изетбеговића.

Послије оваквих порука немоћно звуче узастопни позиви шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка да се "мора престати са условљавањима и што прије формирати власт на нивоу БиХ, јер много посла чека да буде урађено". Наспрам Вигемаркових и апела европско домаћој стварности клицање вођи који је на трону 29 година засјенило је сву прагматичност европских функционера. И све босанскохерцеговачке проблеме. Не чуди онда ни што је у хаотичном мигрантском, безбједносно-социјалном стању, спорна и сутрашња, хитна а неприпремљена, сједница.