latinica  ћирилица
13/06/2019 |  19:35 | Аутор: СРНА

Поново указано на критично здравствено стање генерала Младића

У Међународном механизму за кривичне трибунале у Хагу данас је одржана статусна конференција - рочиште посвећено техничким питањима у жалбеном поступку на првостепену, неправоснажну пресуду генералу Ратку Младићу, на којем је одбрана поново указала на то колико је критично лоше његово здравствено стање.
Ратко Младић (Фото: thecoolimages.net) -
Ратко Младић (Фото: thecoolimages.net)

Рочишту је присуствовао генерал Младић, који је отежано изговарајући ријечи, одговорио на процедурално питање судије да ли разумије о чему се говори, али се у даљем току није обраћао суду, већ је то чинио његов адвокат Бранко Лукић.

Лукић је упозорио да медицинска документација генерала Младића, коју је одбрана недавно добила, показује калцификацију и озбиљне дегенеративне промјене које су захватиле више од 50 одсто мозга.

Он је навео да је други проблем кардиоваскуларни систем и срце и указао да је генералу Младићу установљена аритмија, те да тренутно постоји велики ризик од новог можданог и срчаног удара.

Лукић је подсјетио да је аритмија прва манифестација и симптом прије срчаног удара и критиковао то што надлежни у Хагу користе израз "безазлена" аритмија, наглашавајући да медицина аритмију никада не квалификује као безазлену.

Представник хашког Тужилаштва замолио је суд да, најмање осам седмица прије завршне расправе у жалбеном поступку, обавијести Тужилаштво када ће завршна расправа бити заказана.

Он је истакао да је ријеч о великом случају и да је ова информација потребна како би се адекватно припремили, а овој молби се придружила и одбрана.

Син генерала Младића, Дарко Младић рекао је Срни да Механизам још није донио одлуку поводом ранијег поднеска одбране у вези са захтјевом за привремено пуштање на слободу ради лијечења.

- Фактички, ми смо поновили наш захтјев у вези са здрављем и упозорили на проблеме, јер смо сада опет са закашњењем од њихове медицинске службе добили документацију за коју нисмо сигурни да је комплетна. С тим да је замјерка да медицинску документацију не добијамо у одговарајућем року и да је очигледно непотпуна. Резултате ултразвука добили смо са кашњењем од пар мјесеци - навео је Дарко Младић.

Првостепена пресуда генералу Младићу изречена је пред Хашким трибуналом 22. новембра 2017. године, када је осуђен на казну доживотног затвора.