latinica  ћирилица
13/06/2019 |  21:04 ⇒ 14/06/2019 | 12:26 | Аутор: srpskainfo.com

Тегелтија: Пласирају се манипулативна тумачења Закона о ВСТС

Пошто се у јавност пласирају потпуно непрофесионална, погрешна и манипулативна тумачења одредби Закона о ВСТС и Пословника о раду ВСТС, којом се покушава створити утисак да су на сједници ВСТС од 23. маја прекршене Пословничке одредбе, дужан сам да објасним, поручио је данас на свом Фејсбуку профилу предсједник ВСТС Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba) -
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba)

Он је, потом, написао појашењење у четири тачке.

Тегелтијин пост на Фејсбуку преносимо у цијелости.

1. Одредба члана 6б Пословника о раду ВСТС, која предвиђа формирање ad hoc комисије, а која је надлежна да утврђује чињенице у погледу повреде дужности члана или предсједника ВСТС и која може да предложи поступање по члану 6 став

2. Према томе, до формирања ad hoc  комисије из члана 6б Пословника не може доћи уколико нема приједлога за смјену, потписаног од 1/3 чланова ВСТС како је то предвиђено чланом 6 Закона о ВСТС.

3. Ad hoc комисија из члана 6б Пословника о раду ВСТС је пословничка одредба која служи за проведбу Закона о ВСТС а не као његова замјена , па према томе ad hoc  комисија из члана 6б Пословника није алтернатива нужној 1/3 чланова ВСТС који су овлаштени за покретање те процедуре смјене из члана 6 Закона о ВСТС.

4. Значи, да би дошло до формирања ad hoc  комисије из члана 6б Пословника, претходно мора бити потписана иницијатива за смјену члана или предсједника ВСТС од стране 1/3 односно најмање 5 чланова ВСТС – написао је Тегелтија.

Велико интересовање јавности изазвали су наводи о корупцији у овој институцији. Афера је у медијима позвана афера "поткивање" након што је објављен снимак сусрета Тегелтије с бизнисменом Нермином Алешевићем и Марком Панџом, инспектором СИПА.