latinica  ћирилица
14/06/2019 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић кандидат за предсједника Хрватске, а два су разлога зашто

Некадашњи хрватски премијер и бивши предсједник тренутно најутицајније опозиционе СДП, Зоран Милановић, биће кандидат за предсједника те државе.
Зоран Милановић - Фото: AFP
Зоран МилановићФото: AFP

О томе ће се у понедјељак изјаснити страначко Предсједништво, а крајем мејсеца одлуку би требало да потврди и Главни одбор странке, открива Јутарњи лист.

Позивајући се на изворе из врха СДП, овај загребачки дневник пише да су најмање два разлога за одлуку да Милановић буде кандидат СДП на предстојећим предсједничким изборима, који ће у Хрватској бити одржани крајем године.

Први је, наводи лист, то што је у два истраживања у којима су тестирани кандидати Милановић увјерљиво доминирао. Између осам предложених имена, међу којима су били Тонино Пицула, Иво Јосиповић, наводно још Даворко Видовић, Биљана Борзан и други, преко 50 посто испитаника се изјаснило за Милановића.

Једна анкета је рађена из страначког кол центра и то међу чланством и симпатизерима, а другу је провела словеначка агенција, а у њој су били обухваћени чланови странке, симпатизери и "обични" бирачи.

Као други разлог да Милановић буде кандидат наводи се то што нико други није исказао жељу да изађе на изборе. Говорило се, кажу, да такве амбиције имају Тонино Пицула и бивши предсједник Иво Јосиповић, али их они то нису јавно потврдили.

За разлику од њих, Милановић је више пута разговарао с предсједником СДП-а Давором Бернардићем о могућности да се кандидује за предсједника Хрватске. Јутарњи сазнаје и да је с њим на тим разговорима сваки пута био и Иван Рачан, што би се могло протумачити да би он могао да учествује и у Милановићевој кампањи.

Када се нагађало о томе да би бивши предсједник СДП-а могао бити кандидат странке за шефа државе, отворило се питање предизбора, а на њему су највише инсистирали Милановићеви жестоки противници у странци.

Предизбори нису одговарали Милановићу, али ни Бернардићу који би се морао суочити с тиме да је одређени постотак чланова странке против његове одлуке да у трку за Пантовчак пошаље свог претходника.

Али, у ситуацији када странка има само једног кандидата аутоматски се рјешава питање предизбора који постају сувишни.

Друго питање око којега је било доста нагађања и спекулација које су излазиле у јавност односило се на то хоће ли Милановић бити кандидат СДП-а или љевице. У врху СДП-а тврде да то ни у једноме тренутку није било упитно јер Милановић жели да иде на предсједничке изборе једино као кандидат СДП-а, а осим тога СДП жели да има свог кандидата.

- Ако друге странке подрже Милановића, онда ће га подржати као кандидата СДП при чему је СДП водећа странка - рекао је за Јутарњи саговорник из те странке.

За очекивати је, пише лист, да ће странке Амстердамске коалиције такође подржати Милановића. Предсејдник ХСС-а Крешо Бељак већ је рекао да ће подржати кандидата којег понуди СДП, а такав би се потез могао очекивати и од осталих странака ове коалиције, од ИДС-а, преко Гласа, вјероватно ХСУ, па све до Лабуриста.

Према незваничним информацијама Јутарњег, странка Глас, односно Анка Мрак Тариташ, само у једноме случају сигурно неће подржати Милановићеву кандидатуру, а то је ако га подржати ХНС, који је такву могућност најављивао.

- Ако жели подршку Гласа, Милановић би морао да захвали ХНС и одбије њихову подршку - рекла је за загребачки дневник особа блиска Мрак Тариташ.