X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/06/2019 |  08:46 ⇒ 13:37 | Извор: РТС

Дачић: Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да Црна Гора годинама уназад покушава на антисрпским ставовоима да гради свој положај и међународни идентитет. Истиче да се Србија и Црна Гора никада у историји нису свађале и ратовале.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсјетио на проглас краља Николе Петровића "Живјело наше мило српство".

Рекао је да у Црној Гори живи више од 30 одсто Срба и да се они тамо схватају као антидржавни елемент.

Истиче да је много било одлука црногорских власти у том свјетлу, а да је једна од њих и признање независности Косова, када Црна Гора није ишла само против српских интереса већ и против црногорских интереса.

Одговор црногорске владе на молбу предсједника Србије Александра Вучића да не угрожавају имовину српске цркве у Црној Гори Дачић је оцијенио као непримјерену.

Указао је да је Вучић показао пријатељски однос и да је истакао да не жели да квари добре односе са Црном Гором. Каже да је предсједник Србије замолио да се не изазивају сукоби и проблеми и додаје да Србија и Црна Гора никада у историји нису радиле једна против друге.

- Ово може да изазове велике проблеме - рекао је Дачић.

Цитирао је и академика Чедомира Попова који је рекао "колико то Србија треба да буде мала да не би била некоме велика" и упитао о којој то великој Србији се говори. Истакао је да у Црној Гори живе Срби а не "великосрби".

- Замислите када би Србија пробала да донесе сличан закон који се односи на неке друге народе који живе код нас - рекао је Дачић и позвао Црну Гору да не иде тим путем.

Истакао је да Београд може да протестује и да на пријатељски начин проба да утиче да се те ствари не дешавају, али да Црна Гора то тумачи као мјешање у унутрашње ствари. Додаје да су се онда сви мијешали у унутрашње ствари Србије када су признали Косово.

Поручује да ће одлука црногорских власти изазвати тешке посљедице у односима двије земље и да мисли да сви треба да се окрену нечем другом јер обичан народ у Црној Гори не подржава такве ствари.

Дачић је рекао и да није чуо толико изјава од разних владика тим поводом а да је било много наступа представника СПЦ о другим политичким питањима. Наводи да се то тиче њих а не САНУ.

- Ако имате храбрости да нападнете Вучића и Дачића због неке идеје, ваљда смете сад некога у Црној Гори због тога - рекао је Дачић.

Понавља да се Вучић понио часно са жељом да се спријече сукоби и да је Србија показала пријатељски однос. Наводи да се он раније залагао за јаче мјере према онима који не поштују интересе Србије.

- Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог и отети га од СПЦ. Од кога да га отме и узме? Свима савјетујем да не иду против светиња, нико није добро прошао ко је ишао против светиња - рекао је министар спољних послова Србије.