latinica  ћирилица
14/06/2019 |  09:45 | Аутор: СРНА

Кубуровић: Специјални тужилац тражио документе од Београда за злочине ОВК

Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да је нови тужилац хашког Специјалног суда за злочине терористичке ОВК посљедњих мјесеци тражио документе од Београда, који се достављају посредством Делегације ЕУ, као и да бројни свједоци чекају на подизање оптужница да би дали исказе.
Нела Кубуровић - Фото: СРНА
Нела КубуровићФото: СРНА

Кубуровићева је за Вечерње новости рекла да би Албанци требало више да брину због Специјалног тужилаштва у Хагу које ће се бавити преиспитивањем извјештаја некадашњег специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о трговини људским органима.

На питање можели се очекивати да ће на удару специјалног тужилаштва бити високи функционери самопроглашеног Косова, попут Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија, који су пре 20 година носили пушке као припадници терористичке ОВК, она је навела да није сигурна да ће у почетку бити подигнуте оптужнице против високорангираних лица јер то би се већ десило да је постојала воља. 

- Ако имамо у виду који су поступци пред Тужилаштвом за ратне злочине у Београду у прекиду, а који се односе на поједине функционере у Приштини, вјерујем да и Специјално тужилаштво може тим злочинима да се бави - рекла је Кубуровићева.

Коментаришући то што су доказни материјали у Хагу у вези са "жутом кућом" уништени, Кубуровићева је потврдила да је ДНК доказани материјал уништен и да је и питање колико има живих свједока. 

- Ипак, треба имати у виду да је Приштина под притиском мијењала Устав, да би се формирало специјализовано вијеће за утврђивање истине из извјештаја Дика Мартија. Не вјерујем да би ЕУ инсистирала на формирању таквог тјела да нема довољно доказа. То је, дакле, показатељ да ЕУ, ипак, може да изврши притисак када постоји воља - каже Кубуровићева.

Коментаришући намјере Приштине да оснује суд за Србе, она је оцијенила да је оснивање етничког суда нешто незабиљежено и испод сваког цивилизацијског нивоа, те да су се Албанци напрасно одлучили на то само зарад предизборних поена. 

- То чак није ни међународни суд, него искривљена политичка творевина, која никакве везе нема са правом и правдом - рекла је Кубуровићева.

На питање да ли ће Србија бити приморана да чланове Српске радикалне странке Вјерицу Радету и Петра Јојића изручи Међународном резидуалном механизму за кривичне судове, Кубуровићева каже да Београд није закаснио са жалбом и да је судска одлука објелодањена одмах по изрицању, али да постоји процедура за достављање одлука и налога за хапшење. 

- Рок тече тек од момента кад нам је нешто достављено. Послали смо најаву за жалбу и спремили детаљну документацију. И даље је на снази правноснажна одлука Вишег суда у Београду да нису испуњени услови за изручење - додала је Кубуровићева.

Према њеним ријечима, Србија као правна држава поштује међународне обавезе, али мора поштовати Устав и законе своје земље, у којима пише да не постоји могућност изручења за непоштовање суда.

Она је демантовала да се приједлог измјена Устава Србије односи на Косово и Метохију, додајући да се тиче искључиво правосуђа, односно јачања независности и одговорности судија кроз измјену поступка њиховог избора.