X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
14/06/2019 |  11:22 ⇒ 12:28 | Извор: РТРС

ДНС жели контролу над правосуђем преко кандидата за ВСТС?

Без обзира на политичку дефанзиву у којој се налази након посљедњих избора, Демократски народни савез не одустаје од покушаја да контролише разне сфере друштва у Републици Српској, а тренутно им је главна амбиција да остваре утицај у врху бх. правосуђа, наводи topportal.info.
ДНС (фото: topportal.info) -
ДНС (фото: topportal.info)

Наиме, Високи судски и тужилачки савјет БиХ ускоро би требало да добије новог члана из реда адвоката, на период од четири године.

Поступком жријебања утврђено је да ће Адвокатска комора Републике Српске изабрати представника који мора да испуни родни и национални критеријум, односно да буде жена из категорије "осталих", у смислу етничке припадности.

Како овај портал сазнаје из извора блиских ДНС-у, ова странка ту је препознала своју шансу.

Према изворима из ДНС-а, из ове странке намјеравају лобирати да у ВСТС уђе адвокат из Бањалуке Милица Цвијановић.

Цвијановићева је наводно кума Ведрана Јарића, познатог бањалучког бизнисмена и директора ИТ компаније "Планет софт", иначе једног од најутицајнијих чланова ДНС-а.

Милица Цвијановић је угледни адвокат, од 2004. у Бањалуци води породичну канцеларију "Адвокати Цвијановић", заједно са синовима Браниславом и Владимиром.

Прије адвокатске каријере, деценијама је била судија бањалучког Основног суда, а фирму коју сада води са синовима још прије пола вијека утемељио је њен отац, такође познати адвокат, покојни Саво Каписода, Црногорац са Цетиња. Тако и Милица Цвијановић има основа за сврставање у "остале".

План ДНС-а је да има свог човјека у ВСТС-у и утиче на избор судија и тужилаца у БиХ.

На тај начин били би у могућности да пруже озбиљан отпор Милораду Додику и СНСД-у, у предстојећим политичким дуелима које очекују, наводи извор из ове странке.

Извор: topportal.info.