latinica  ћирилица
14/06/2019 |  11:36 | Аутор: РТС

Апостолова: Најбоље рjешење за наставак дијалога укидање таксе

Извjештај о напретку Косова потврђује његову европску перспективу, али и показује да нема пречица на путу до ЕУ, рекла је шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова и додала да је чаша до пола пуна, те да је за наставак реформи потребна снажна политичка воља Скупштине и Владе.
Наталија Апостолова (фото:xinhuanet.com) -
Наталија Апостолова (фото:xinhuanet.com)

Говорећи о противљењу локалних органа Дечана да врате земљу манастиру Високи Дечани, Апостовала је у емисији "Разговор на РТК2" рекла да се већ три године не спроводи одлука Уставног суда.

- То нас брине - додала је Апостолова и најавила да ЕУ неће одустати од намjере да се ова одлука суда спроведе.

Апостолова сматра да дијалог није суспендован али је свакако у проблему и сада се покушава наћи излаз из ове ситуације како би се стране вратлiе за преговарачки сто.

- Најбоље рjешење да Влада Косова укине таксу, јер њом она крши споразум Цефта и ССП. Да би се наставио дијалог мора доћи до повлачења таксе и да има политичке воље да се дође до обострано прихватљивог рjешења - истакла је Апостолова.

Ангажовање Њемачке и Француске, Апостолова види као подршку наставка дијалога и она је како каже добродошла уколико ће дати рјешење.

- Укључивање ових држава показује добру вољу земаља чланица ЕУ да брину за Косово и желе да оно што преиј крене напријед - подвукла је Апостолова и навела да је сигурна да ће се дискусија наставити и да ће резултат тога бити свеобухватни споразум.

Коментаришући најаве највиших званичника Косова да неће дозволити формирње ЗСО, Наталија Апосолова је рекла да је немогуће елиминисати оно што је договорено у процесу дијалога и додала да обје стране имају обавезу да спроведу одредбе овог међународног споразума.

Апостолова сматра да би коначни договор требало да буде свеобухватан и правнообавезујући за обје стране, односно да он обухвати сва отворена питања Косова и Србије.

- Важно је да косовска делегација већ ради на томе и погрешна је перцепција да ће споразум предложити посредник, већ би како каже обеј стране требало то да ураде. Када дође вријеме Косово би требало да буде спремно да представи свој став о коначном споразуму - закључила је шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова.