latinica  ћирилица
14/06/2019 |  11:47 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

У Приједору отворена изложба бијенала акварела

У приједорском Музеју Козаре отворена је изложба радова Петог међународног бијенала акварела малог формата. Изложба је постављена у сарадњи са Студентским културним центром из Новог Београда, који је организатор бијенала. Након престонице Србије, Приједор је први град у којем је изложба организована.

На конкурс за бијенале пријавило се 218 умјетника из 16 земаља. Жири је изабрао њих 63. из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Бугарске, а изложено је 95 акварела малог формата.

- Управо због тог формата добијамо дјела која су изузетно суптилна. Умјетник мора да усклади истовремено мисао, идеју са реализацијом, јер акварел се ради брзо, са мокром техником и ваша рука мора да прати идеју - истиче Љиљана Суботић, историчар умјетности и аутор Бијенала.

Акварел је класични облик ликовне умјетности. Он је, према ријечима ауторке бијенала, приказ интимне умјетничке биљешке.

- Акварел не може свако да изњедри. Једноставно, умјетник мора да има то нешто поетско у себи - додала је Љиљана Суботић.

Зоран Радоњић, директор Музеја Козаре, прича о карактеристикама акварела.

- Оно што је типично за већину колективних изложби, типично је и за ову. Дакле, различити изрази, различити темпераменти. Међутим, оно што уједињује све ове радове је непосредност и свјежина што је, иначе, карактеристика акварела - истакао је Радоњић.

Изложба акварела малог формата, која је и ове године у програму Приједорског љета културе, у Музеју Козаре биће отворена до 1. јула.