latinica  ћирилица
14/06/2019 |  12:15 | Аутор: СРНА

Сутра обиљежавање 76 година од Битке на Сутјесци

У Националном парку Сутјеска на Тјентишту сутра ће бити обиљежено 76 година од Битке на Сутјесци у којој је погинуло више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.
Тјентиште -
Тјентиште

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас новинарима у Бањалуци да је намјера снага Осовине 1943. године била да опколе и униште главнину партизанских јединица на граници БиХ и Црне Горе.

- Иако су партизанске снаге биле опкољене и претрпјеле огромне губитке успјеле су се извући из њемачког обруча. Хероји тог времена не смију и неће бити заборављени - нагласио је Милуновић.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 11.00 часова буду положени вијенци код Спомен костурнице - Централни споменик народним херојима.

У 11.30 часова планирано је обраћање званичника, а у 11.45 часова умјетнички програм.

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива назив је који је у југословенској историографији одомаћен за операције кодног назива "Шварц" /Црно/ њемачких трупа у прољеће 1943. године.

Била је то највећа битка коју су партизанске снаге водиле у Другом свјетском рату.

Против 120.000 њемачких, италијанских, бугарских снага и усташких јединица из Независне Државе Хрватске, уз подршку 300 авиона, борбу је водило 20.000 партизана, са којима је био Врховни штаб и Централна болница са 3.000 рањеника.

Борбе су почеле 15. маја, концентричним наступањем против главнине снага Народноослободилачке војске Југославије /НОВЈ/ на простору Санџака и сјеверне Црне Горе, а завршиле се 15. јуна 1943. године на Тјентишту пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

У овим борбама погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета из свих крајева Југославије.