latinica  ћирилица
14/06/2019 |  13:29 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Шеранић: Омогућити здравије стилове живота

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је данас у Сарајеву да Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Српској за период од 2019. до 2026. године садржи јасне смјернице шта треба радити да би било омогућено практиковање здравијег стила живота.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Он је истакао да је Министарство са својим партнерима из области здравства у Републици Српској учинило велике кораке ка стварању одрживих система који ће бити основне полуге реализације Акционог плана.

Шеранић је нагласио да је истраживање квалитета брзе хране показало да садржи висок ниво соли и трансмасти.

- Морамо различичитим мјерама омогућити да оно што нам је најдоступније, а то је такозвана улична храна, учинимо што здравијим - рекао је Шеранић новинарима у паузи завршне конференције пројекта "Јачање и унапређивање модерних и одрживих јавноздравствених стратегија, капацитета и услуга за побољшање здравља становништва у БиХ".

Шеранић је навео да су током реализације овог пројекта едукована 1.354 здравствена радника у Републици Српској, од којих 500 доктора породичне медицине и 853 медицинске сестре, који је сертификовала Свјетска здравствена организација за превенцију болести.

Он је рекао да је урађено и седам водича који су ажурирани у складу са најновијом праксом у свијету, у односе се на лијечење артеријске хипертензије, снижавање масноће у крви, промоцију одвикавања од пушења, али и превенцију гојазности.

- Урађена је и иницијатива стандардизације исхране у вртићима, што желимо да проширимо и на школе - рекао је Шеранић и додао да је у посљедње четири године Министарство заједно са колегама из других организација радило на двадесетак закона који су у вези са здрављем.

Шеранић каже да се покушава и кроз друге законске акте реаговати како би се обезбиједило што здравија околина.

На данашњој завршној конференције пројекта "Јачање и унапређивање модерних и одрживих јавноздравствених стратегија, капацитета и услуга за побољшање здравља становништва у БиХ" представљени су резултати који су постигнути у оквиру овог пројекта који је израђен и подржан у сарадњи Свјетске здравствене организације, Владе Швајцарске и домаћих партнера, а спроведен је од 2013. до 2019. године.

Директор Одјељења за незаразне болести и промоцију здравља током живота у Регионалној канцеларији Свјетске здравствене организације за Европу Бенте Микелсен истакла је да је Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести за период од 2019. до 2026. године у хармонији са регионалним и европским плановима.

Она је нагласила да предстоји још доста активности на побољшању здравља свих становника у БиХ, али да је потребно да се фокус стави на превенцију незаразних болести.

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Давор Пехар истакао је да је циљ ових активности смањење броја обољелих и смртних случајева од незаразних болести.

Координатор за здравствени програм швајцарске Амбасаде у БиХ Маја Зарић нагласила је да је потребно да се више промовише здравља.

Она је истакла да швајцарска Влада у БиХ инвестира у реформу здравства јер је то није трошак, већ улагање у здравље становништва и стварање здравијег окружења.