latinica  ћирилица
14/06/2019 |  13:31 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Ћосић: Озбиљан прилив миграната

Начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић упозорио је да је на подручју овог града евидентиран озбиљан прилив миграната, наводећи да их је до половине године регистровано 718, а у истом периоду лани 38.
Жарко Ћосић, начелник ПУ Бијељина - Фото: nezavisne novine
Жарко Ћосић, начелник ПУ БијељинаФото: nezavisne novine

Ћосић је рекао новинарима да је само за 13 дана јуна ове године евидентирано 14 илегалних миграната мушког пола из Пакистана.

Према његовим ријечима, од пронађених 718 миграната од 1. јануара до 13. јуна 27 је код себе имало нешто од документације.

Ћосић каже да је међу њима 710 мушкараца, 46 малољетника, четворо дјеце до седам година и осам жена.

Он је додао да су мигранти најчешће поријеклом из Пакистана, њих 449, Авганистана 69, Ирака 27, Ирана 26, Сирије 19 и Алжира њих петоро.

Ћосић је рекао да надлежним тужилаштвима у овом периоду није поднесен ниједан извјештај о кријумчарењу људи.

Он је указао да се у љетном периоду може очекивати већи прилив миграната, што би могло резултирати новим и озбиљним проблемима. 

- Хрватска је објавила да они преносе болест црвену кугу и на све начине ће спријечити да пролазе кроз Хрватску, али тај прилив, који иде према нама, би могао створити знатне проблеме - рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да, иако је мигрантима крајњи циљ да преко Хрватске и Словеније дођу у неку од земаља западне Европе, ипак, ако не прођу тамо - остају овдје.

Ћосић наводи да Република Српска нема услове да отвара центре за мигранте тако за сада они иду гдје желе, у Велику Кладушу и Бихаћ, гдје су, како каже, евидентирана бројна кривична дјела која су починили. 

- Тамо је велика узнемиреност јавности због великог прилива миграната, што изискује и проглашење ванредног стања, што би изазвало ланчану реакцију. Ако они прогласе ванредно стање и забране долазак у свој кантон, на шта имају право, онда би и сусједни кантон могао да уради исто, па бисмо и ми имали проблем - каже Ћосић.

Он истиче да се на подручју Бијељине према мигрантима поступа хумано и помаже им се да прођу до свог одредишта. 

- Наше је да им помогнемо и то сада радимо у сарадњи са Црвеним крстом, добијају ланч-пакете, инспектори за странце их евидентирају и дају потврде о кретању и они настављају пут у жељеном правцу - рекао је Ћосић.

Он је додао да је у БиХ, од почетка године, ушло око 8.500 миграната, које су евидентирале полицијске агенције и погранична полиција.