latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:26 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Кинески амбасадор на Факултету за безбједност

Амбасадор Народне Републике Кине Ђи Пинг одржао је на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци предавање "Кинески развој и иницијатива: појас и пут".

Пројекат "Нови пут свиле" захвата преко 60 земаља свијета, и такозвани Европски крак, 17 плус један, у који је укључен и Балкан.

Поред економске, најављено је и јачање културне и образовне сарадње.

У односу на период од прије пет година, кинеске инвестиције су удесетостручене у Србији, у Црној Гори су исте, а у БиХ биљеже мали раст.

У Српској је реализована изградња ТЕ Станари и започета изградња нове добојске болнице.

Кина на овим просторима нема геополитичку прошлости, што је велика предност, сматра декан Факултета бебједносних наука Предраг Ћеранић.

- Интересантно је да једна велика економска сила долази без војне пратње, војне моћи. Мир, коегзистенција и развој, су поруке које Кина управо упућује - рекао је Ћеранић.

Кинески амбасадор захвалан је због повјерења у кинеске компаније и поред одређених оспоравања Европске уније.

- Могу да кажем да сам задовољан окружењем и улагањима у Српску, иако постоје одређени проблеми с Европом. Али ми смо у току консултација и то ћемо ријешити - нагласио је Ђи Пинг.

Страх Њемачке да ће Кина својом економском политиком разбити Европску унију, сматра Ћеранић, долази од чињенице да би Кина завршетком пројекта "Нови појас и појасни пут" могла да постане глобална економска сила, јер ће њихова квалитетна и повољна роба на европско тржиште стизати за три, умјесто за седам дана.

- Кина води једну политику у којој не разликује земље, чак доста улаже у Србију али и у Албанију, чије политике не подржава. Кина је земља која није признала Косово - додаје Ћеранић.

Јачање сарадње циљ је бањалучког Универзитета. Са Кином су до сада потписали четири споразума о размјени наставног особља и студената.

Сталном јачању односа доприноси и Конфуцијев Институт у Бањалуци.

Да је Република Српска препознала пријатељске поруке Кине, говори и одлука Владе да се у основним школама учи кинески језик.