latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:40 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Пут богољубља и братољубља једини прави пут

Митрополија црногорско-приморска позвала је све православне вјернике и људе добре воље да се окупе сутра на Тројичиндански сабор пред Саборним храмом Христовог васкрсења у Подгорици и да сви заједно у молитви пошаљу јасну поруку да је једини прави пут - пут богољубља и братољубља.
Митрополија црногорско-приморска позвала вернике (Фото:Sputnik/Небојша Поповић) -
Митрополија црногорско-приморска позвала вернике (Фото:Sputnik/Небојша Поповић)

- Да сутра будемо сви заједно у молитви против безакоња и одлучно за одбрану светиње, братско помирење и исцјељење братомржње која трује Црну Гору, заогрнути вјером, надом и љубављу шаљући јасну поруку да је једини прави пут - пут богољубља и братољубља - саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Због очекиване масовности скупа, у саопштењу се подсјећа да светом причешћу на литургији могу приступити само они који су крштени у православној цркви, који се труде да живе животом Цркве и који су постили тродневни пост, на који су сви вјерни били позвани уочи Сабора.

У саопштењу се наводи и да су на Сабор добродошли сви који желе да се помоле и заузму јасан став за одбрану светиња Божијих и умножење братске љубави, благодарећи свим политичким и другим организацијама и појединцима који су изразили забринутост и спремност да учествују на Сабору.

- Сабор није мјесто ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле - нека се током Сабора вијоре само црквени барјаци и литије и нека се чују само молитве и ријечи уздања у Бога, које ће најбоље показати нашу одлучност да светиње бранимо и одбранимо уз помоћ Божију у миру и братској љубави - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да Црква окупља, а не разједињује, и то све вјерне без разлике и само као таква је слободна.

- Бог није никад био у сили, него је увијек и свугдје Бог у правди. Само то ћемо на Сабору и да тражимо - правду Божију и правду људску за нашу Цркву, за наше светиње, за наше храмове, манастире и гробове предака - наводи Митрополија.

Поводом недавно усвојеног Приједлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, сутра ће у Подгорици бити одржан свенародни Тројичиндански сабор.

Сабор ће почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом коју ће у Саборном храму Христовог Васкрсења саборно са свештенством и вјерним народом служити више архијереја.

У 11.00 часова са платоа Саборног храма биће упућена заједничка порука свим вјернима, црногорским властима, међународној заједници и свеукупној јавности за одбрану вјере и светиња, у духу мира, љубави и узајамног поштовања.

У саопштењу се наводи да би, усвајање у Скупштини Приједлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је недавно усвојила Влада Црне Горе, довело у озбиљна искушења Митрополију црногорско-приморску, све православне епархије у Црној Гори, али и све вјерске заједнице, угрожавајући им име, достојанство, предање и имовину.

Тројичиндански сабор организује Митрополија црногорско-приморска у сагласју са осталим епископијама из Црне Горе - будимљанско-никшићком, милешевском и захумско-херцеговачком