latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:53 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Сарадња Републике Српске и АП Војводине на изузетном високом нивоу

Сарадња Републике Српске и Аутономне Покрајине Војводине је на изузетном високом нивоу, а биће и додатно интензивирана, закључено је током састанака највиших званичника Српске, предсједнице Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића, са делегацијом сјеверне српске покрајине.

Данашња посјета имала је и хуманитарни карактер - телентованој дјеци из социјално угрожених породица, Влада Војводине у сарадњи са Фондацијом Привредник, поклонила је 10 рачунара.

Предсједница Цвијановић и потпредсједник Владе Војводине, Ђорђе Милићевић, разговарали су о јачању економских и културних веза Српске и Војводине, заједничком дјеловању на развоју привреде и туризма, као и могућностима за интензивније регионално повезивање и заједничким наступима на међународним манифестацијама.

Да је привредна сарадња Српске и Војводине веома добра, закључено и је током састанка делегације Војводине са премијером Радованом Вишковићем, а најављене су и конкретне заједничке активности.

- Планирамо и један нови пословни форум, који ће се десити у Републици Српској, током јесени. Планирамо и промоцију туристичке понуде АП Војводине и Србије у Требињу у Херцеговини, такође током јесени - појаснио је Ђорђе Милићевић, потпредсједник Владе АП Војводина.

Милићевић додаје да је у плану и одржавање заједничке сједнице двије владе.

А добар примјер досадашње сарадње је оснивање Добротворног удружења Привредник Републике Српске, по угледу на Српско привредно друштво Привредник из Новог Сада.

Данас и прва конкретна активност – 10 успјешних и талентованих ученика, захваљујући донацији Владе Војводине, добило је лаптоп рачунаре, а још један донирали су домаћи привредници.

Николина Станар из Оштре Луке, ученица 3. разреда Електротехничке школе у Приједору, истиче да јој овај поклон много значи, те да јој је веома драго да се неко коначно сјетио да награди и ученике који се труде и постижу добре резултате.

- Постоји интенција у оквиру интеграције српског етничког простора кроз науку, технологију, образовање, сарадњу у привреди, а свакако ово је једна од активности у том правцу - истакао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо пбразовање и информационо друштво Републике Српске.

Циљ фондације Привредник јесте школовање талентованих и успјешних ученика, слабијег имовног стања. Тренутно је у току конкурс за прву генерацију стипендиста, који је отворен до 28. јуна.

Горан Рачић, предсједник добротворног друштва Привредник Републике Српске, упутио је позив да се пријаве свима који испуњавају услов, ато је просјек изнад 4,8 у средњим школама, и изнад 9 на факултетима.

У Привреднику кажу да им је циљ да постану други најпожељнији давалац стипендија у Српској, одмах након Фонда др Милан Јелић.

Очекују да ће у наредној школској години имати између 60 и 100 стипендиста.

Помоћ у раду обећана им је и од влада Српске и Војводине.