latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:00 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Тривићева и Ђи Пинг-споразум о обезбјеђивању наставника кинеског језика (ФОТО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг потписали су споразум о обезбјеђивању наставника кинеског језика.

Тривићева и абасадор Ђи Пинг истакли су након састанка да је ово нови почетак сарадње и области образовања између Народне Републике Кине и Републике Српске.

- Ово је наставак сарадње са Народном Републиком Кином, коју смо имали и путем Конфуцијевог института, и то је један од начина да ширимо наше културолошке везе у смислу изучавања кинеског језика - рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

- До сада се кинески језик факултативно изучаво у четири основне и средње школе у Републици Српској, а од наредне школске године почиње и званично факултативна настава кинсеког језика у гимназијама у Бањалуци и Добоју, као и у три основне школе - нагласила је Тривићева.

Споразум о обезбјеђивању наставника кинеског језика (Фото: РТРС)

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, истако је да је у протеклих неколико година учињено много на успостављаљању добрих одоса између Кине и Републике Српске, и нагласио да је управо због тога неопходно да дјеца у Републици Српској изучавају кинески језик, а затим да наставе да га изучавају током студирања.

На састанку је закључено да је учење кинеског језика важно не само за запошљавање већ и јачање културне размјене између Републике Српске и Народне Републике Кине.