X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/06/2019 |  17:05 ⇒ 19:59 | Извор: СРНА

Павић: Коалициони односи коректни, идуће седмице потписивање споразума

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је данас да су односи у владајућој коалицији у Републици Српској сада коректнији него прије неколико мјесеци и да би наредне седмице требало да буде потписан коалициони споразум којим је дефинисана расподјела мјеста у јавним предузећима, агенцијама, управама и другим позицијама у јавном сектору.

- Коалициони споразум који се тиче подјеле позиција је при крају, врло мало тога је остало недореченог. Очекујем да ће почетком идуће седмице све бити отклоњено и да ћемо потписати коалициони споразум - рекао је Павић новинарима у Бањалуци послије сједнице Предсједништва ДНС-а.

Он је истакао да очекује да ће то и међу коалиционим партнерима и свима којих се то тиче донијети стабилност и сигурност, јер свако ишчекивање или неријешено питање доноси нестабилност.

- ДНС је након избора био под ударом и кад су многи мислили да ће се сломити он је ојачао, укључујући и градове за које се мислило да га неће бити као што је Бањалука гдје су под пријетњом из ДНС-а отишли сви функционери, али нису могли превести грађане и наше чланство који су ојачали бањалучки одбор, а тако је у свим срединама. Коалициони односи су сада коректни и, што се нас тиче, могли су такви бити од почетка - нагласио је Павић.

Према његовим ријечима, ДНС непрекидно ради на свом јачању и анкете показују да је сада јачи него у вријеме посљедњих избора на којима су остварили најбољи резултат од оснивања странке.

- Формирали смо одборе свуда гдје је предсједник прешао у Демос и код нових људи сам видио енергију и жељу за радом, успјехом и да се докаже да ДНС нису напустили чланство и грађани, него функционери. Формирали смо нове одборе у Бањалуци, Шипову, Рибнику, Челинцу, Српцу, Станарима, Зворнику, на Палама и Сокоцу. То говори колико је предсједника напустило ДНС од наша 62 одбора и да информације о масовном одласку нису биле тачне - каже Павић.

Он је рекао да је Предсједништво ДНС-а констатовало да је неопходно што прије формирати власт на нивоу БиХ јер то није само политичко, него и велико економско питање, јер многи пројекти стоје зато што не могу проћи процедуру у органима на нивоу БиХ.

- Договорили смо се да на нивоу БиХ идемо заједно са СНСД-ом и СП-ом. Политика коју воде српски представници на нивоу БиХ заговара брзо формирање власти и омогућавање реализације воље грађана. Желимо истовремено да се приступи промјени Изборног закона и да буде омогућено Србима у четири кантона у Федерацији БиХ да буду конститутиван народ. Желимо да се рјешавају животна питања наших грађана и привреде - нагласио је Павић.

Он је поручио да нико нема право да блокира вољу народа да што прије буде формирана власт као што је учињено у Српској и да се почне радити.

- Ми смо сада постали подручје на којем нема сигурности за инвестиције и видљиво је да њихов ниво опада. Капитал је несигуран зато што нема власти и тај проблем морамо што прије отклонити - рекао је Павић.

Према његовим ријечима, ДНС није присталица страног уплитања у формирање власти у БиХ.

- Неки представници из ФБиХ су увијек трчали у Брисел, Вашингтон или Лондон да договоре неке ствари, а нису дошли у Бањалуку или нас позвали у Сарајево да то договоримо без уплитања било кога са стране. Ми у ДНС-у разумијемо забринутост међународне заједнице за ситуацију у БиХ, али сматрамо да то стање морамо ми рјешавати. Нама треба њихова подршка, а не да рјешавају ствари за које смо ми задужени - каже Павић.

Он је рекао да је сједница Главног одбора ДНС-а заказана за 29. јун у Бањалуци на којој ће бити разматрана питања која је разматрало Предсједништво, као и друге актуелне теме.