latinica  ћирилица
14/06/2019 |  18:29 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Црна Гора усваја скандалозни закон којим одузима имовину СПЦ

Однос Србије и Црне Горе поново је на испиту, због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, којим се поништава хиљадугодишња традиција Српске православне цркве и којим се желе преузети цркве и манастири.

Представници Србије упозоравају да ће ово неповратно урушити односе.

Српска православна црква позвала је Србе из свих крајева Црне Горе да сутра дођу на велики свенародни Сабор у Подогорицу и стану у одбрану српских светиња.

Након отцјепљења од Србије и признања Косова, нови, велики, удар на српско-црногорске односе.

Подгорица већ годинама покушава на антисрпским ставовима да гради свој медјународни положај и потез неће проћи без посљедица, поручио је шеф српске дипломатије.

- Одлука црногорских власти изазвати тешке посљедице у односима двије земље и мислим да сви треба да се окрену нечем другом јер обичан народ у Црној Гори не подржава такве ствари - каже Ивица Дачић.

Оно што је проблематично је то што је ово и путоказ за Приштину, која по истом принципу може да одузме имовину Српске православне цркве на Косову.

- Ми ћемо тражити и од Венецијанске комисије да то не дозволи, јер то не би било добро за спрски народ који доље има своју цркву. То није митрополија или епархија, него СПЦ - категоричан је предсједник Србије, Александар Вучић.

На молбу је међутим одговорено поруком да се не мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, а стручњаци не вјерују ни да ће окупљање вјерника спријечити власт у Црној Гори.

- Мило Ђукановић се на њих неће обазирати. Прво ће одузети цетињски манастир јер је он симбол државности - сматра историчар  Александар Раковић.

Шеф дипломатије Србије, Ивица Дачић, увјерен је да се Црна Гора неће усудити да дирне у светиње.

- Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог и отети га од СПЦ. Од кога да га отме и узме? Свима саветујем да не иду против светиња, нико није добро прошао ко је ишао против светиња - наглашава Дачић.

Закон налаже да сви објекти који су били власништво Црне Горе прије уједињења, буду враћени ,као и они објекти за које црква нема увјерење о власништву, што значи сви, јер СПЦ чак ни у Србији нема такве папире, кажу стручњаци.