latinica  ћирилица
14/06/2019 |  18:37 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Ловриновић: Бошњачки блок да одустане од Годишњег националног програма

Посланик ХДЗ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић сматра да бошњачки блок који чини већину треба да одустане од усвајања Годишњег националног програма као услова да би се ушло у процес именовања Савјета министара, наводећи да се то одражава и на рад парламента који још нема формирана радна тијела.
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

- Апеловао бих да они који овог тренутка имају одређене услове - они јесу услови, попусте, да се крене у формирање власти и да наставимо радити како треба - нагласио је Ловриновић.

Према његовим ријечима, питање НАТО интеграција није исто као и питање измјена Изборног закона.

- То је одлука Уставног суда и нама представницима од животне важности. Не у смислу социјалне димензије, него политичке. Не можемо улазити у изборне процесе да нама представници другог народа бирају представнике. Ми разумијемо жељу да држава буде другачије уређена, али то су већ уставне промјене. Жеља некога да то не буде тако, како воле рећи, да национално питање не буде доминатно - то су флоскуле за народ. Кад се Устав промјени, онда ок - оцијенио је Ловриновић.

Према његовим ријечима, став ХДЗ-а јесте да би што прије и без условљавања требало формирати нови Савјет министара, али да неке обавезе остану обавезе.

Он сматра да уколико бошњачки блок не уважи партнере, не уклони услове који се тичу спољног статуса БиХ и не прихвати унутрашња рјешења, блокада власти може потрајати.

- Парламентарна већина је успостављена, треба престати условљавати - рекао је Ловриновић за Н1 телевизију.

Он је истакао да НАТО и Годишњи национални програм не треба да буду предуслов за формирање Савјета министара.

- Прво, Годишњи национални програм неће бити један, биће их више. Може бити тачка када се Савјет министара формира -рекао је Ловриновић, подсјећајући да је у осам мјесеци техничког мандата Савјета министара, министар одбране и кадар ХДЗ-а Марина Пендеш покушала да то питање стави на дневни ред.

Ловриновић је рекао и да дневни ред данашње хитне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није утврђен, да је било дилема, а да је ХДЗ тражио да се изузме расправа о стању у правосуђу због, како је рекао, начина на који је та тачка припремљена.

- Не бих рекао да је пропали покушај. Покушај је био по пословнику, било је дилема око садржаја и дневног реда. Ми смо тражили да се изостави тачка о стању у правосуђу. Начин на који је припремљена, сложеност теме, материјал који смо имали, потреби да се на хитној сједници данас расправља - мислим да је излишно за данас - навео је Ловриновић за Н1.

Он је поручио да извјештаји ВСТС-а иду на редовну процедуру сваке године.

"Овај, који су колеге потписале, нису имале други материјал него тај. Озбиљност теме, што се износило и каква виђења - на крају би било сеоско прело шта ко види у правосуђу. Ми би се свели на оптужбе појединих људи. Били смо расположени за тему миграције, која је ургентна. Друга тачка је могла сачекати редовну сједницу или неку другу са припремљеним материјалом. Не знамо што би се неодговорно понашао. Ми смо спремни прекинути хитну сједницу, наставити редовну, именовати радна тијела...Ко је крив нека се препозна. Ми данима, мјесецима говоримо да је неопходно именовати Савјет министара и радна тијела - рекао је он.